Навлязохме в 125-та година на списание Ново време, създадено от

...
Навлязохме в 125-та година на списание Ново време, създадено от
Коментари Харесай

125 години списание НОВО ВРЕМЕ

Навлязохме в 125-та година на списание " Ново време ", основано от Димитър Благоев през 1897 година В първите дни на новата 2022 година излезе от щемпел брой 11-12 за 2021 година Водещата тематика на броя е " България и Българска социалистическа партия след изборите - по нов път или в противен случай? ". Тя е създадена в публикацията на Георги Пирински " Въпросът пред конгреса - разпад или рестарт? ", в анализите и оценките на Боян Балев и Борис Попиванов. Публикувани са словата на на президента Румен Радев, на ръководителя на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова и на ръководителя на Народно събрание Никола Минчев на първото съвещание на 47-то Народно заседание. В раздела " Документи " могат да се видят и резултатите от ноемврийските избори и данните от изборите през последните две десетилетия.

Темата " Предизвикателството демокрация-правосъдие-справедливост " е откроена в публикация, която проф. Нора Ананиева съобщи в редакцията дни преди да почине. Темата е в границите на взаимния план на фондациите " Солидарно общество " и " Фридрих Еберт " - " Демокрация, господство на закона и обществена правдивост " и показана в отчетите на Крум Зарков, доктор Дилян Начев, доктор Теодор Славеев, Людмила Костова, Велислава Дърева в онлайн полемика на 29 ноември 2021 година

В раздела " Въпросите пред българската левица " са показани резултатите от три анкети на " Ново време " с отговори на Юрий Асланов, Иво Инджов, Трифон Митев, Петър-Емил Митев, Крум Зарков, Искра Баева, Васил Проданов, Андрей Бунджулов и други

Много богат е и разделът " Левицата в Европа ": Представени са три значими форума на левите в Европа - Прогресивният алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (ПА СиД) на 12.11.2021 година, Глобалният напредничав конгрес 2021, проведен от ПА СиД на 17-19.11.2021 година, Петият европейски конгрес на левите, зелените и прогресивните сили от 15 до 27.11.2021 година Продължават и взаимните изявления със списанието " Прогресивният Пост " на Фондацията за европейски прогресивни проучвания (FEPS) със публикации, включително на проф. Джоузеф Стиглиц.

В рубриките " Глобус ", " Общество " и " Култура " са отпечатани публикациите на Маруся Любчева " Бъдещето на Черно море ", на Уляна Пачева " Образованието като изискване за по-добра вероятност на България " и на проф. Мюмюн Тахиров " Животът като изкуство или ще избави ли хубостта света? ". Боян Бойчев показва носителите за 2021 година на националните награди за литература " Христо Смирненски " и " Валери Петров " Иван Странджев и Бойко Ламбовски. Със публикации на Велиана Христова и на Нина и Ивайло Мирчеви са маркирани 100-годишните юбилеи на доайена на библиотечното дело у нас Костадинка Калайджиева и на художника Никола Мирчев. В памет на проф. Чавдар Добрев е публикацията на чл.-кор. Иван Гранитски. Броят е илюстриран и с три карикатури на художника Иван Токаджиев.

В София " Ново време " може да се купи в книжарница " Български книжици " (ул. " Аксаков " 10), книжарница " Нисим " (бул. " Васил Левски " 59) и в " София прес " (ул. " Славянска " 29), както и в редакцията на " Ново време " - ул. " Позитано " 20А, ет.7 (след авансово позвъняване на тел. 0889181010 или поръчка на адрес

Да се абонирате за " Ново време " може до 20-о число на месеца в редакцията на в. " Дума " (ул. " Позитано " 20А, ет. 7), в " Български пощи " АД - каталожен номер 1519, и в офисите на " Доби прес " ЕООД - каталожен номер 528.

През последните години " Ново време " излиза с помощта на безвъзмезния труд на своите създатели и редактори и на паричните дарения на членове на редколегията, на читатели и другари на списанието.

Сметката е на " Дума прес " ЕООД: Банка ДСК - BG78STSA9300023102922 (за " Ново време " ).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР