Навлизането на електричеството при автомобилите в последните години бележи огромен

...
Навлизането на електричеството при автомобилите в последните години бележи огромен
Коментари Харесай

Subaru Solterra – шофирахме първият електрически модел на марката

Навлизането на електричеството при колите в последните години бележи голям взрив и към този момент станахме очевидци на голям брой сполучливи модели. „ Високото напрежение “ намира от ден на ден място и отвън пътя и това лято имахме опция да караме първото електрическо Subaru със задвижване на четирите колела, което загатва за опциите на електрическите автомобили отвън пътя.

Не се заблуждавайте обаче – първият напълно електрически модел на Subaru, Solterra, предлага екологично шофиране с нулеви излъчвания и понижен въглероден отпечатък, облечен като доста комфортен фамилен автомобил, в който можете да качите цялото семейство и да се насладите на пътуването – това отвън пътя е просто нещо като бонус. Subaru има дългогодишна известност на производител на качествени и издръжливи коли, тъй че с съображение можете да очаквате, че експлоатационните разноски на Solterra ще бъдат ниски. Пробегът с едно зареждане е до 468 км, което е задоволително за множеството сюжети на шофиране, като се изключи доста дълги пътувания. При потребление на зарядна станция с мощ 150 kW бързото зареждане лишава 30 минути, а процесът може да се следи посредством мобилно приложение.

Платформа

Автомобилът е оборудван с присъщото за Subaru симетрично задвижване на всички колела, а системата за подкрепяне на офроудa X-Mode му оказва помощ да се оправя решително с предизвикателни условия., само че за това малко по-късно.

Пакетът от съоръжение включва няколко новаторски решения, които вършат шофирането безвредно и удобно. Например багажникът има дизайн с двоен под, който разрешава да се получи огромна, съвсем равна повърхнина, когато облегалките на задните седалки са спуснати.

Разбира се, дизайнът на Solterra не може да бъде подценен, изключително що се отнася до интериора.

Subaru Solterra може да бъде превъзходен избор, в случай че търсите екологичен, удобен кросоувър, който във връзка с пътните характерности не отстъпва на обичайните модели на Subaru.

Съвременната автомобилна промишленост е на прага на съществени промени, измежду които електрическите коли заемат значимо място. Неизбежно е всички автомобилни производители да се преценяват с това, без значение дали им харесва, или не. Subaru се причислява към вълната на електрификацията с първия си напълно електромобил – Solterra, чието име идва от латинските думи за „ слънце “ и „ земя “, с цел да символизира екологичните му качества.

Solterra отразява присъщия на Subaru блян към нововъведения, като в същото време остава вярна на главните си полезности. Subaru самоуверено вкарва своята фамозна технология за задвижване на всички колела в областта на електрификацията. Автомобилът се задвижва от два идентични електромотора, които обезпечават много прилична продуктивност и сцепление. Благодарение на няколко режима на шофиране (Eco, Normal, Power и X-mode) Solterra се приспособява към другите пътни условия, като обезпечава безвредно шофиране даже в сложни обстановки. С нараствания пътен луфт и новаторската функционалност „ Grip Control “, която поддържа непрекъсната скорост нагоре и по кръстосан терен, позволявайки на лидера да се концентрира само върху ръководството.

Solterra е създадена в съдействие с Toyota и е построена върху платформата Toyota e-TNGA. Съвсем не са инцидентни приликите с настоящия модел на другата компания, тъй като това на процедура е брат близнак на Toyota bZ4X. Но не напълно. Въпреки че припомнят един за различен, поради общата си платформа – моделите са много разнообразни и носят духа на двете компании.

Subaru работи и по лично шаси, което се чака да бъде готово до 2025 година. Логично е първият опит за такава радикална смяна да бъде в партньорство с производител с дълготраен опит в електрификацията. По този метод Solterra не е „ чистокръвно “ Subaru, само че в нея въпреки всичко участват характерности, които се считат за типични за всеки модел на тази марка.

Мощната предница на Solterra се характеризира с остри LED фарове. Трябва да се означи, че няма обичайната предна решетка като обособен детайл: тук тя е интегрирана в предната ризница, което основава доста необикновена и самобитна, само че много образно привлекателна композиция. Тези дизайнерски елементи придават на автомобила убеден и динамичен тип. Автомобилът има огромен брой небоядисани пластмасови детайли, което демонстрира неговия офроуд дух.

Плавните и обтекаеми линии в профил на автомобила акцентират неговия аеродинамичен дизайн.

Широките задни светлини придават на Solterra експресивен и съвременен тип. В задната част несъмнено се усеща работата на дизайнерите на Toyota, чиято запазена марка са ъгловатите повърхности и издължената оптика. Съчетани, те оставят усещане за смелост, грациозност и жанр.

Първото запознанство с интериора на автомобила провокира доста страсти. Дизайнът на арматурното табло, ситуирано пред лидера, и на кормилото не може да се назова обичаен или закостенял. За Subaru това е общо взето футуристично решение, когато арматурното табло е преместено съвсем компактно до предното стъкло и погледът към него се открива не през кормилото, а над него. Бутоните на кормилото са насочени отвесно, а не хоризонтално.

Очевидно е, че тук публиката ще се раздели на последователи и съперници на сходно решение, само че то няма да остави никого апатичен. В сходен ексцентричен дизайн сигурно има смисъл.

Повечето функционалности се ръководят посредством 12,3-инчов сензорен екран на информационно-развлекателната система, а само климатичният надзор има физически бутони.

Всеки модел се предлага общоприетоо с Apple CarPlay, Android Auto и безжично зарядно устройство за телефон. Чрез активиране на приложението за смарт телефон потребителите могат да ръководят отдалечено системата за отопление, вентилация и климатизация, да климатизират авансово салона или да заключват и отключват вратите, наред с други неща.

На централния панел има шайба за промяна на предавките, с която са свързани клавишите за избор на режими на шофиране. Под централната  подпора се намира още едно огромно поделение за предпазване.

Големите седалки с прилична странична опора обезпечават задоволително комфорт, с цел да се изразходва цялата сила на батерията при едно пътешестване. Когато пристигна време да излезете от автомобила, процесът е безпроблемен и няма чувство за отмалялост. На задната седалка могат да се настанят комфортно трима възрастни със междинен растеж. Мястото за главата и краката е задоволително и има два USB контакта за зареждане на джаджи.

Капацитетът на батерията на Subaru Solterra е 72,8 kWh. Очакваният пробег на Subaru Solterra е 416 км при нивo на съоръжение 4E-xperience+ и 466 км при равнище на съоръжение 4E-xperience.

Батерията може да бъде заредена до 80% благодарение на бързо зареждане с непрекъснат ток за към 56 минути. Със зарядно устройство 240 V, 32 ампера, равнище 2, батерията може да бъде изцяло заредена за към 9 часа. Със зарядно устройство от равнище 1, 240 при 8 ампера, зареждането ще отнеме към 35 часа. В комплекта е включено домашно зарядно устройство за зареждане посредством контакт 120 V при 8 ампера, което лишава 77 часа.

Автомобилът е оборудван с пакета за сигурност Subaru Safety Sense, който се дава от Toyota. Това обаче напълно не значи, че му липсва нещо. Той включва цялостен набор от функционалности за сигурност – от помощник за поддържане на лентата на придвижване до системи за отбягване на конфликти и други

Безопасност

Показателите за сигурност на Subaru са образцови. Всички равнища на спецификация са оборудвани с пакета асистиращи технологии Subaru EyeSight. Стандартно се оферират наблюдаване на мъртвата зона, камера за назад виждане с предизвестие за пешеходци, помощник за безвредно излизане и автоматизирани дълги светлини.

Традиционните характерности за сигурност включват дискови спирачки на четирите колела с ABS, деен помощник за завиване, помощник за овакантяване на лентата и осем въздушни възглавници. Въздушните възглавници включват странични въздушни пердета и въздушни възглавници за коленете на двамата пасажери начело.

Размери и тегло

Междуосие – 285 см,

Дължина – 469 см,

ширина – 186 см,

Височина – 165 см.

Теглото на електрическия автомобил Subaru варира от 1980 кг до 2043 кг.

Въпреки че тежи малко над два тона, Solterra форсира от 0 до 100 км/ч единствено за 6,9 секунди. Това впечатляващо показване се дължи на съществуването на два електромотора с мощ 109 к.с., единият от които задвижва предните, а другият – задните колела. И двата мотора развиват въртящ миг от 168,5 Нм всеки.

В същото време оптималната скорост е 160 км/ч, а при придвижване със скорост, близка до тази, автомобилът надали ще може да измине повече от 150 км. Това обаче е безусловно субективно мнение, основано на малко тестово шофиране. При шофиране в града над 400 км с едно зареждане на батерията не наподобяват недостижими. Solterra може да се оправи с лек офроуд, само че преди да преминете към по-трудни условия, би трябвало да вземете поради тежестта на автомобила, тъй като в един миг физиката взема връх, даже в случай че автомобилът наподобява подготвен за повече.

Тъй като от дълго време не бях карал модел на Subaru нямах изключително огромни упования към първия им електрически модел. От момента, в който го взех от автосалона до връщането му след няколко дни, мисля, че разбрах чудесно за оня „ огън “, който марката има и за който бях чувал. Колата има неповторимо държание и на процедура не наподобява на никоя друга. Дори не припомня. Разположението на всичко в нея, държанието ѝ на пътя и удобствата, които оферират са на доста високо равнище. От първа ръка открих и какъв брой последователи на марката има в България. Почти нямаше случай, в който да не паркирам и да не проведа къс диалог за колата с някой чужд, несъмнено споделяйки откровените си усещания.

По време на пътуването ми от София до Самоков и назад, а по-късно до Рожен и назад заредих три пъти, само че не тъй като батерията беше завършила, а просто тъй като желаех да опитвам другите зарядни станции. На практика  пробегът от над 450 км е безусловно изпълним, само че с по-разумно и леко шофиране. Същевременно колата, въпреки и ограничавания до 160 км ч е много пъргава и чудесно се откроява при изпреварвания или шофиране по автомагистрала.

Високият и луфт и системите за офроуд разрешават в действителност да се изкушите и да излезете от пътя, въпреки че гледах да не пресилвам.

В последна сметка Subaru Solterra е може би най-хубавия старт, който марката можеше да направи при този тип задвижване. Запазени са всички неща, които се харесват на последователите на марката и за които единствено бях слушал до този миг, като всичко е надградено с електричество, много положителни системи за сигурност и комфортно ръководство през двата екрана.

Въпреки, че сигурно може да се употребява и в други случаи, за мен Subaru Solterra е идеалният фамилен електромобил, който меко казано ще се хареса на последователите на марката, само че ще хареса и на много нови клиенти. 

В Solterra се предлага в две конфигурации, които се разграничават главно единствено по някои детайли, повишаващи комфорта. Цените стартират от 115 990 лева Производителят предлага осмегодишна гаранция, а батерията се чака да резервира към 70% от първичния си потенциал след осем години приложимост.

Subaru има такова доверие в надеждността на своите коли, че ви предлага осем години гаранция с безграничен пробег. Със SUBARUSAFE8 сте покрити за първите три години или 100 000 км от заводската гаранция и за идващите пет години от удължената гаранция  8-годишната гаранция с безграничен пробег важи за цялата гама.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР