Навлизаме в истинското лято. Синоптичните модели са категорични - предстои

...
Навлизаме в истинското лято. Синоптичните модели са категорични - предстои
Коментари Харесай

Идват горещини, поне за седмица

Навлизаме в същинското лято. Синоптичните модели са безапелационни - следва горещо време, типично за този интервал на годината и за месец юли. Идват по този начин наречените " гроещници ", статистически в този интервал на юли, приподходащя синоптична конюнктура, се мерят високи дневни температури.

Заради по-високото атмосферно налягане, което се открива над Южна Европа и поради по-активните процеси, които са над крайния северозапад на Европа, от региона на Мароко и Алжир в Африка към Испания, Италия и Балканите ще се придвижват тропични въздушни маси - по-сухи и горещи. В композиция със мощното слънчево греене у нас ще има и в допълнение нагряване на приземния въздух, ето за какво ни чакат горещи дни с високи температури следобяд.

Не е изключено тук-там в низините на страната, в периодачетвъртък - петък, тази седмица и вторник - сряда идната, да измерим тук-там температури към и малко над 40 градуса.

За момента няма съображение да считаме, че температурите ще съумеят да се покачат до 42 - 43 градуса, само че следва да забележим.

Припомнямеви, че най-високата температура измервана в миналото в България е 45,2 градуса в Садово през 1916 година

Тази гореща вълна, както в последно време е съвременно да се споделя - топлинен купол, би трябвало да бъде одобрявана съществено и да се вземат нужните превантивни ограничения - във връзка с персоналното здраве и във връзка с пожарната заплаха, която доста ще се усили.

Възрастните хора и децата е добре да си стоят по домовете в най-горещите часове от деня - сред 13:00 и 17:30, а в случай че се постанова да излизате добре да са облечени в светли, по-широки облекла, сшапки и да пият повече вода. Но най-добре е да си стоите по домовете, в случай че е допустимо.

Дори и на морския бряг, слънцето е мощно, стойте на сянка, излагането на директното слънце е нездравословно, даже рисково, това не е път към здравето, а по-скоро пък към кабинета на дерматолога.

Както към този момент казахме, при започване на идната седмица се обрисува да е пика на горещото време, след което евентуално ще имаме едва захлаждане съпроводено с летни валежии гръмотевици, следва да разберем.

В медиите се появиха плашещи публикации за идващата гореща вълна. Температурите щели да стигнат 50 градуса в Турция и близо 50 градуса в Гърция.

Като се опираме на обстоятелствата излиза наяве, че такива температури няма по какъв начин да се реализиран, най-високата температура в Гърция е измерена в далечната 1977 година в Атина, 48,8 градуса. Съвсем малко по-висока температура е измерена и в Турция - 49,1 градуса през юли 2021 година.

В Европа никогадосега не е измервана температура от 50 и над 50 градуса. Вероятно няма и да бъде измерена.

Докато Южна Европа се готви за огромната лятна гореща вълна, в Република Южна Африка, където е зима, падна сняг в един от най-големите градове на страната - Йоханесбург. Това не е казус, там през няколко годинивали сняг, само че като цяло това е рядко събитие. Все отново Йоханесбург е на огромна надморска височина 1730 метра, тъй че и това има значение.

Пазете сянката в следобедните часове, пийте повече вода, обличайте се в светли облекла и се радвайте на същинското лято - това са рекомендациите на Синоптичната комисия за идващите дни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР