Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията на Covid-19 на

...
Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията на Covid-19 на
Коментари Харесай

Сериозен недостиг на медици в битката с COVID-19. Ще се наемат студенти и лекари от ДКЦ-тата

Навлизаме в много сериозна фаза на епидемията на Covid-19 на територията на нашата страна. Най-сериозен е казусът сега с медиците на първа линия. Имаме сериозен дефицит във връзка с техния физически потенциал. Всички са изморени, огромна част от тях са инфектирани, огромна част от тях са заболели, някои са и в реанимациите, а има и карантинирани такива. Имаме потребност от помощ. Решението го виждаме в дейното присъединяване на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в профилираната извънболнична здравна помощ - експертите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа, 7 дни в седмицата за всички нас ", обясни министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов на постоянния седмичен брифинг на Националния действен щаб. 

Той изясни, че ще се упорства кметовете в общините, в които има сериозен дефицит на медицински експерти, да провеждат срещи и да се обезпечи помощ от страна на медиците от доболничната помощ. " Ще проведем конферентна връзка с ректорите на медицинските университети, с цел да обсъдим опцията студентите, които са 6-ти курс " Медицина " и карат държавните си практики, да оказват помощ на лекарите в лечебните заведения и това да се смята за техен стаж и да се признава ", разясни министърът.

За последното денонощие 1472 са новите случаи на COVID-19 у нас при направени 8738 PCR теста. Общият брой на записаните случаи на ковид в страната става 33335, от които 14689 са дейни, съгласно данните, оповестени на Единния информативен портал. В болница са настанени 1732 пациенти, от които 107 са в интензивни отделения. 29 души са изгубили борбата с заболяването през последното денонощие, като по този начин броят на умрелите от началото на епидемията у нас става 1048. За последните 24 часа са излекувани 184 души, a оздравелите от началото на пандемията стават общо 17598. 

Медицинските чиновници все още са 1727 от началото на епидемията, като дейните случаи са 590, като 513 са на домашно лекуване, 74 са настанени в лечебни заведения, а трима са в интензивни структури. За последното денонощие са 45 позитивните. От тях 14 лекари, 13 медицински сестри, 4 санитари и 4 фелдшери и 10 са различен медицински личен състав. 

По думите на здравния министър 29 души са изгубили борбата с заболяването през последното денонощие, като с тях броят на умрелите от началото на епидемията у нас става 1048. " Прави усещане, че към този момент има хора на по-млада възраст. Имаме умрял на 50 години със сърдечно заболяване, мъж на 40 години, за който все още няма информация за съпътстващи болести, жена на 46 години със сърдечно заболяване ", разясни той. 

Петте области с най-вече пациенти, които са приети в болница в лечебни заведения, са София-град с 425 случая, Пловдив - 208, Благоевград - 197, Бургас - 97 и Шумен с 82. 

Трябва да се съблюдават ограниченията и да се търсят решения по какъв начин да се понижи броя на хората, които се разболяват, означи здравният министър. И разясни, че този следобяд имат среща с Асоциацията на заведенията, с цел да търсят взаимни решения, които да дадат резултат. 

България е на 21-во място по заболеваемост измежду 31 страни в Европа и на 4-то на Балканите. По смъртност минаваме едно място обратно, като в този момент заемаме 9-то място в Европейски Съюз и на 4-то място на Балканския полуостров. За изтеклите 14 дни в зелената зона остана единствено област Видин със заболеваемост под 20 на 100 000. 14  от областите минаха в оранжевата зона - там са най-вече. И в алената зона има 6 области - Благоевград, Габрово, Сливен, София-град, Търговище и Шумен. Като краткосрочна прогноза може да се каже, че този развой ще продължи и по-голяма част от областите в оранжевата зона идната седмица ще попаднат в алената зона, предвижда основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му продължава наклонността за увеличение на смъртността, само че в относително по-ниски темпове в съпоставяне със заболеваемостта. " Продължава да се затвърждава наклонността за постепенно намаляване на възрастта на засегнатите лица, без обаче това да води до по-висока смъртност ", разясни доцент Кунчев. 

185 лаборатории рапортуват всекидневно своите позитивни случаи. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб проф. доктор Тодор Кантарджиев. 

" Пролетта казахме за трите Д – дисциплинираност, стерилизация и отдалеченост. Сега слагаме едно 4-то Д – витамин Д. Предупреждавам да не се взимат свръхдози. Той се взима с спиране от 10 – 15 дни. 4 капки е естествената доза за възрастен или към 1 – 2 капки за деца съгласно възрастта.
Маските не защищават на 100%, само че доста понижават опцията да се заразиш ", сподели още Кантарджиев.  

Училищата в София, в които има възпитаници или учители с позитивни проби за ковид, са общо 78. Заразените са 114 възпитаници и 49 учители. Това води до карантиниране на 3 396 възпитаници и 210 учители. Детските градини със случаи на COVID-19 в столицата са 20 със 7 доказани при деца и 26 - при чиновници. Данните за развиването на пандемията в София показа шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев. Той акцентира, че кривата за следене на заболеваемостта в града ясно демонстрира нарастването на позитивните проби. 

Припомняме, че от през днешния ден е в действие заповед на министъра на опазването на здравето, с която се вкарва противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити публични места. При скупчване на хора и неспособност за съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 м жителите би трябвало да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в това число забрадка, шал, шлем и др.).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР