Навързването на думички като пчели, кошер, стартъп, еврофондове и високи

...
Навързването на думички като пчели, кошер, стартъп, еврофондове и високи
Коментари Харесай

Българското IT решение, което се опитва да спаси пчелите по света

Навързването на думички като " пчели ", " кошер ", " стартъп ", " еврофондове " и " високи технологии " в едно изречение наподобява като шегичка на Google Translate. Когато Сергей Петров приказва за пчели, съвсем постоянно споделя " пчеличките ". При това от устата му умалителното не звучи по никакъв начин претенциозно. Веднага усещаш, че авиоинженерът просто има отношение към опазването на природата и към насекомите, които като се изключи че са се трансформирали в знак на трудолюбието са и главен детайл в екосистемата на нашата планета.

Сергей Петров и Иван Кънев са създателите на новостартираща компания, наречена Bee Smart Technologies, която се пробва да реши казуса с намаляването на пчелите по света посредством чисто софтуерно решение.



Проектът е част от осведомителната акция #investEU , която се пробва да покаже забележимия резултат от вложенията на Европейски Съюз у нас.

Кошерът и пчелите евентуално наподобяват като последното място, в което се чака хай тек капацитетът да откри приложение, само че съгласно мениджъра изменящият се свят, в който живеем, го изисква.

" Кошерът и пчелите не се асоциират непосредствено с технологии и нововъведения, само че това е просто, тъй като аграрният бранш е малко настрана от публичното внимание. Но в случай че създадем съпоставяне - преди 100 години 95 % от хората по света са се занимавали с произвеждане на храна, до момента в който през днешния ден това са едвам към 5 %. Това идва да покаже, че автоматизацията към този момент е изиграла необикновено значима роля в аграрната промишленост и изхранването на възходящото население на планетата ни ", споделя Петров.



Той изяснява, че компанията му е решила да се концентрира върху построяването на стабилно пчеларство откакто са отчели голямата потребност от нововъведения в тъкмо това консервативно произвеждане. 

Защо?

" Пчелите са в извънредно положение. В момента по света има към 80 милиона кошера, до момента в който потребностите от опрашване са най-малко от 120-130 милиона кошера. Това докара до смяна в бизнес модела на пчеларите. Земеделските площи се окрупняват от ден на ден и повече, само че по този начин се нарушава изконната връзка сред опрашителите и културите, които се нуждаят от опрашване ", изяснява мениджърът на Bee Smart Technologies.



Той споделя по какъв начин сега в Съединени американски щати от ден на ден се развива така наречен мобилно пчеларство и пчеларите местят кошерите си тук-там, на които има култури, които се нуждаят от опрашване.

В Калифорния повърхност, аналогична на Софийското поле, е засята напълно с бадемови дървета. 80 % от международното произвеждане на бадеми е съсредоточено в този американски щат, а бадемовата годишна продукция зависи напълно от опрашването на пчелите. Насекомите пък могат да опрашват единствено на разстояние до 3 километра от кошера, което значи, че сега, в който цъфтят бадемовите дървета (около три седмици в интервала февруари - март) там са нужни доста пчели, които няма по какъв начин да ги има там откакто през останалото време на годината за тях няма никаква храна.



Какви са проблемите с пчелите?

" Примерът с бадемите в Калифорния просто е индикативен за казуса, който обаче се появява на от ден на ден места по света и нуждата от пчели нараства. Ние се опитваме да помогнем на пчеларите да бъдат с едни гърди напред - да знаят какво се случва в техните кошери, защото при мобилното пчеларство, което е оригиналност и за самите пчелари, те не знаят по кое време да се грижат за кошерите си ", споделя изрично Сергей Петров.

Подобни думи евентуално биха втрещили всеки производител на мед, който безусловно изрично ще каже, че поставя най-хубавите грижи за кошерите си, че ги гледа с копнеж и че никак не му е притрябвало който и да е да му дава ум. Младият бизнесмен обаче е уверен, че това е тъкмо по този начин.

" Пчеларството е един много обичаен отрасъл. Преди 50 години един пчелар е имал 50 или да кажем 100 кошера в задния си двор. Произвеждал е мед. Днес е друго. Заради нуждата от мобилно пчеларство те са принудени да купуват от ден на ден и повече кошери, с цел да отговорят на нуждите на фермерите. Така се появяват компании с 5000, 50 000 и даже 100 000 кошера. Най-голямата компания, която ни е известна е със 175 000 ", споделя Петров. 

Той изяснява, че мегакомпаниите в пчеларството съществуват и печелят не от производството на мед и пчелни артикули, а поради опрашването на разнообразни аграрни култури.


``
" Пчеларите не знаят по кое време настава даден проблем с кошерите им, тъй като е физически невероятно те да създадат инспекция на хиляди кошери, а просто предвиждат загубите си, които към този момент доближават до доста плашещите 40 % от всички пчелни колонии за една година ", изяснява предприемачът.

Според Петров в огромна част от случаите става дума за много обикновен проблем - кошерът се препълва с мед и пчелите се " изтеглят ". Имало и куп други аргументи за измирането на пчелите - патогенни заболявания, за които пчеларите страдали от липса на информация.

Какво в действителност вършат от Bee Smart?

Bee Smart просто влиза в кошера. Наблюдава пчелите безусловно от сантиметри и записва огромен брой параметри в дома на медоносните инсекти.

" Нашите устройства се вграждат в кошерите и имат за цел да бъдат един отдалечен диагностичен модул за пчеларите. Ние им споделяме по кое време пчеличките са в неприятен етап, по кое време има проблем, ориентираме ги какъв може да е той във всеки един миг ", изяснява Петров.

Става дума за малко компютърче с доста сензори, което се инсталира върху самата пчелна пита. То мери температура, мокрота, пренасяне (защита от обири, побутване от вятър, мечки, крави).

" Черешката върху тортата, нововъведението, с която най-вече се гордеем, е обработката на тон в самата платка. На нея има микрофон, което " слуша жуженето " им. Пчелите са едни доста математически създания и те имат тъкмо избрана периодичност, на която жужат. Всяко изменение от общоприетата е сигнал за даден проблем ", коментира предприемачът.



Bee Smart са създали и електронни везни, които отдалечено предават данните за количеството мед, което се намира в кошера. Така на избрани интервали пчеларите получават информация, която ги защищава от препълване на питите и отлитане на пчелите.

" Горди сме от това, което вършим, тъй като започнахме от нищото. Разговаряхме с пчелари и разбрахме какви са проблемите им и потребностите им. Просто подобен артикул нямаше на пазара. Платката ни претърпя много модификации и промени, само че към този момент е изцяло подготвена - записва данните, изпраща ги на дискретни интервали, изпраща и уведомления при пораждане на проблем, даваме им опция в нашия програмен продукт, който също изработихме от нулата, да си водят бележки, да следят в действително време, да ревизират кошерите и да цифровизират информацията ", споделя предприемачът.

Технологичното решение на Bee Smart Technologies към този момент потвърждава успеваемостта си. Платки на българската компания към този момент работят сполучливо в Съединени американски щати, Израел, няколко европейски страни и даже в Австралия. Тепърва обаче се чака огромния пазарен пробив.



#investEU

Списъкът с образците за неуместно харчене на парите на европейските данъкоплатци и у нас, и в останалите страни от Европейски Съюз е доста величествен - имахме мост, който води на на никое място, балетни зали, футболни и пейнтбол стадиони тук-там, където живеят единствено старци, само че образецът с Bee Smart Technologies е навръх противоположната страна на везната.

Всичко реализирано дотук - изработването на напълно български артикул, който да е неповторим в международен мащаб, нямаше по какъв начин да се случи без финансовата поддръжка на Европейски Съюз. Технологичният стартъп получи финансиране от 300 000 евро от капиталовия фонд NEVEQ, които бяха вложени в създаването на продукта и старта на производството му.

И през днешния ден платките, съставените елементи и насищането им се случва в София, а не в Китай или Тайван.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР