Навършват се 92 години от обявяването на Перник за град,

...
Навършват се 92 години от обявяването на Перник за град,
Коментари Харесай

Навършват се 92 години от обявяването на Перник за град

Навършват се 92 години от оповестяването на Перник за град, заяви Българска телеграфна агенция. С Указ 402 на Цар Борис III на днешния ден Пернишката селска община е преобразувана в градска. Историята на обитаемото място почнала още в средата на VI-ото хилядолетие прочие Хр. Селището Перник е съвременник на Казанлъшката гробница, на Тракийското богатство, очевидец е на завоеванията на Александър Македонски, Олимпийските игри, ръководството на Перикъл в Атина. Предполага се, че името Перник идва от Перун, към което е добавен суфиксът -ИК. Окончанието е особено за прабългарския език.

Перник е един от най-дългите градове в България, като от запад на изток дължината му по продължение на котловината доближава 20 км. В града са се случили доста неща за първи път у нас, означават от Регионалния исторически музей. През 2018 година тук проработила първата родна топлоцентрала, която носела името на града. През 1931 година с български и белгийски капитали почнало строителството на фабрика " Кристал " за произвеждане на плоска и куха стъклария. Същата година в Перник било създадено първото българско стъкло. През 1933 година почнало построяването на първото в страната дружество за валцувани метали " Български стоманени фабрики ". Година по-късно била пусната в употреба първата брикетна фабрика.

Тук бил издигнат и първият машиностроителен цех в България " Струма ". Произведените в него машини се изнасяли на три континента. Открита била и фабрика за сушене на плодове и зеленчуци, която през 1951 година прераснала в единствения цех на Балканите за произвеждане на пектин. Всички естествени изкопаеми на страната в продължение на десетилетия са били ръководени от пернишката минна дирекция, а пернишкият въгледобив до началото на седемдесетте години бил главен източник на българската енергетика. В металургичния цех " Ленин " /сега " Стомана " / била излята първата българска стомана. Датата, на която това се е случило - 6 ноември, и до през днешния ден се празнува като Ден на металурга. Бурното индустриално развиване на Перник траяло и през идващите години. Открити били заводите за токоизправители, феромагнити, за големогабаритни металорежещи машини, за специфични стоманени профили, за заваръчни машини.

С създаването на новите рудници и откриването на новите промишлени фабрики градът се разрастнал неведнъж. Перник е първият български град с съвременен градоустройствен проект, с водоснабдяване и канализационна система. Жилищният квартал " Твърди ливади ", издигнат в интервала 1926-1928 година, пък станал първият плануван работен квартал в България. Миньорското населено място има железопътна връзка със София още от 1893 година През 1895 година в Перник светнала първата електрическа крушка в България, даже преди Царския замък. Четири години по-късно била издигната и първата българска електроцентрала. В края на 1901 година село Перник имало своя " музикален състав " - първия цивилен духов оркестър у нас. Преди да бъде разгласен за град Перник имал парк, в който всяка вечер свирел минният струнен оркестър, спектакъл, добра спортна база, построени културно-просветни, благотворителни, културни и спортни организации.

Сега от индустриалната горделивост на Перник е останал единствено металургичният цех " Стомана ". На мястото на първия машиностроителен цех има хипермаркет, няма и спомен от неповторимия цех " Пектин ", Топлоелектрическа централа " Перник ", " Български стоманени фабрики " и други На територията на някогашния цех " Кристал " пък неотдавна служителите на реда разкриха съвременна нарколаборатория.

Перник през днешния ден живее със самочувствие на столично предградие. Жилищното строителство пораства, ползата към закупуване на парцели в града се е нараснал с 30 %, по данни на брокери. Местната администрация поставя старания за основаване на все по-добра транспортна връзка със София. Около 30 000 души всекидневно пътуват до столицата. Според кмета Станислав Владимиров, градът може да е нов дом на всички, устремили се към столицата. Паралелно се работи и по възстановяване на индустриалната зона с вярата за привличане на вложители.

Градът претърпя две огромни тествания - земетресението на 22 май 2012 година и водната рецесия през 2019-2020 година Щетите от земетресението са възобновени, а дефицитът на вода към този момент е единствено един спомен. Новото оборудване, свързващо водопреносните мрежи на Перник и София подсигурява, че в бъдеще градът няма да изпадне в сходна обстановка. Тече ремонт и на пречиствателната станция за питейни води, всеки миг би трябвало да започва и водният план. Предстоят също редица планове със лично и с европейско финансиране.

Община Перник чака средства от европейския план за обективен енергиен преход, касаещ въглищните региони. Планира се те да бъдат ориентирани към възстановяване на икономическата среда и търсене на различни източници, които да обезпечат обикновено топлоподаване на перничани. Перник е най-топлофицираният град и ние не можем без въглищната централа, съобщи кметът Станислав Владимиров. Той моли към отделяне на от ден на ден самостоятелни здания - със лични миницентрали, или по-функционални, с цел да бъдат енерго- и топлонезависими.

Перничани два пъти годишно почитат своя настойник - Свети Иван Рилски. Това се случва обичайно на празника на Перник - 19 октомври. От девет години на 22 май жителите на града вършат курбан и благодарят на Бог и на Рилския светец, че градът не даде нито една жертва по време на земетресението през 2012 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР