Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи. Вицепрезидентът

...
Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи. Вицепрезидентът
Коментари Харесай

80 години по-късно: Спасени български евреи и наследниците им разказват за събитията от 1943 г.

Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи. Вицепрезидентът Илияна Йотова прикани да бъде основан музей, който да споделя за събитията, които са знак на обич към близък и приемливост.

85-годишният доктор Хаим Пардо е един от избавените български евреи. Тогава той е бил едвам на 5 години. В спомените му събитията от нощта на 9 против 10 март 1943 година са още живи.

" В два часа измежду нощ ни подвигнаха с доста малко багаж и ни закараха в еврейското учебно заведение, към 5 часа към този момент улиците към учебното заведение бяха цялостни с наши другари, съседи, комшии, които просто идваха да се сбогуват с нас. Приятелката на майка ми - вуйна Данка сподели на майка ми: " Подай ми го през оградата, щото ще ви изселват и ще ви вършат на сапун, към Полша ще ви изселят ".



Годишнината от събитията беше маркирана пред Паметника на благодарността в Пловдив. Буквално на метри от мястото, където преди 80 години пловдивските евреи са очаквали да бъдат депортирани.

" Митрополит Кирил влиза при затворените евреи в учебното заведение в Пловдив и декларира на защитата, че в случай че те бъдат отведени, той ще тръгне дружно с тях ", описа Знеполският свещеник Арсений.

Наследниците на избавените изпитват горделивост и признателност.



" Навсякъде, където отида и където кажа българин - няма друга страна, в която българинът да се усеща толкоз горделив и почитан ", споделя Николай Гълъбов, ръководител на Федерацията на ционистите в България.

" Баща ми е от Пловдив. Той е бил напълно дребен, когато е щял да бъде пратен в Аушвиц. В онази нощ се е прибрал у дома с помощта на българите. България през днешния ден е една от най-уважаваните страни в Израел ", разяснява проф. доктор Шарон Пардо, учител в университета " Бен-Гурион ".

Вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи на конференция в Софийския университет, че по света не се знае задоволително за образеца на България.



" Този невиждан акт бележи освен най-светлите страници на българската, а на международната памет. За страдание, не успяхме да защитим 11 343 евреи от територии, по това време управлявани от българските управляващи ", сподели тя.

На събитието участва и основният прокурор Иван Гешев.

Наричат Димитър Пешев - тогавашният заместник-председател на Народното събрание, " индивидът, който спря Хитлер ". В Кюстендил тържествено шествие потегли от къщата-музей на Пешев. В града се гордеят с още четирима свои съграждани, останали в историята като хората, избавили българските евреи.

" Тези петима почтени български жители, пред които ние през днешния ден свеждаме глава, с цел да почетем тяхната памет и да си напомним урока, на който те ни научиха, и който би трябвало да предаваме на нашите генерации – човеколюбието и достолепието ", съобщи служебният министър председател Гълъб Донев.

В Бургас десетки бели балони полетяха в небето в памет на спасителите на българските евреи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР