Навършват се 80 години от рождението на легендарния нападател Георги

...
Навършват се 80 години от рождението на легендарния нападател Георги
Коментари Харесай

80 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди

Навършват се 80 години от рождението на именития нападател Георги Аспарухов - Гунди. „ Синята “ легенда остава в паметта на генерации българи не просто като популярен състезател, а като човек с огромно сърце.

За кариерата на Гунди е написано и казано всичко, а успехите и попаденията му за Левски и за  националния тим ще се помнят постоянно. Той накара няколко генерации футболисти да учат стила му на игра и да се възхищават на майсторството му с топката. И по този начин до ден сегашен!

Георги Аспарухов е събитие, надхвърлящо границите на играта футбол, тъй като в него хората са виждали и виждат нещо неизмеримо. 

За националния тим на България Гунди има 50 мача и 19 гола. През декември 1968 година той отбелязва популярен гол против тогавашния международен първенец Англия посред " Уембли ". Георги Аспарухов е участник на три международни шампионати. През 1999 година, е разгласен за " Футболист на ХХ век на България ".

През 1960 година, когато е признат в първия тим на Левски, Аспарухов е едвам на 17 години. Дебютира напролет на същата година, а първия си гол отбелязва на 28 септември против Ботев в Пловдив (1:1). От есента на 1961 година до есента на 1963 година играе в Ботев, и става притежател на Купата на България през 1962 и вицешампион през 1963 година След като се завръща в Левски, печели три шампионски трофеи през 1965, 1968 и 1970 година и три купи на страната през 1967, 1970 и 1971 година Последният му мач в шампионата е на 28 юни 1971 година против ЦСКА (1:0), a последният му гол е на 13 юни 1971 година против Етър във Велико Търново (1:1).

Играе в 247 мача (200 за Левски и 47 за Ботев) за шампионата, в които отбелязва 150 гола (125 за Левски и 25 за Ботев). През сезон 1964/1965 вкарва 27 гола за Левски, с който става голмайстор на страната за сезона. През 1965 година е определен за състезател и Футболист № 1 на България. Печели и купата за самостоятелно великодушие. През същата година е на осмо място в класацията за влиятелната премия на сп. „ Франс футбол “ – Златната топка.

Легендарният състезател има и 18 мача с тимовете на Левски и Ботев в европейските клубни шампионати. 

„ Кажи им, че има една страна България, в тази страна България има един тим Левски, може и да не са чували за него, в този тим съм се родил, в този тим ще умра! “, дава отговор Гунди на офертата на Милан през 1967 година.

Гунди губи живота си трагично в злополука край Витиня на 30 юни 1971 година, дружно със своя другар и съотборник Никола Котков. Отиват си двама велики футболисти, само че се раждат две митове!

Днес от 12:30 ч. управлението, треньорският щаб, представителният тим, деца от школата на „ ПФК Левски “, чиновници, ветерани и последователи ще поднесат венци и цветя пред бюст-паметника на " синята " легенда на стадиона носещ неговото име - " Георги Аспарухов " по случай 80-та годишнина от рождението му.

" В 15:00 ч., в клубната експозиция на стадиона ще бъдат изложени достоверни предмети, свързани с незабравимия нападател. Пред Сектор „ А “ ще бъде самостоятелен ъгъл за деца, където дребните деца ще могат да се забавляват в специфични шатри за изобразяване и оцветяване на тематика Гунди, за по-големите ще има атрактивни игри и провокации, а на обособени стени всеки ще може да си направи фотография за спомен. Забавленията за дребни и огромни ще бъдат придружени с музика и многообразие от храни и питиета, а в клубния магазин ще може да откриете серия от продукти, особено основани за 80-годишнината от рождението на Георги Аспарухов ", оповестиха от клуба.

Тази вечер Левски приема отбора на „ Септември “ от 20.30 ч. в мач от Първа лига.

 





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР