Навършват се 15 г. от смъртта ма една от най-известните

...
Навършват се 15 г. от смъртта ма една от най-известните
Коментари Харесай

15 г. от смъртта на Политковская: Все още не е известен поръчителят на убийството ѝ

Навършват се 15 година от гибелта ма една от най-известните журналистки в съвременнa Русия Анна Политковская.

През 2014 година, 8 години след убийството, съдът изпрати причинителите и уредниците на закононарушението в пандиза. Но търсенето на поръчителя на закононарушението не е стигнало до на никое място, написа Би Би Си.

Разследването наближава границата от 15 години, когато изтича отминалостта за образуване на поръчково ликвидиране.

Снимка: EPA

Журналистката бе убита пред входа на дома си в Москва през 2006 година По това време тя разследваше хипотетични нарушавания на човешките права в Чечения и сигнали за корупция по високите етажи на властта.

Исканията на сътрудниците на журналистката от в. " Новая газета " да се осведоми за положението на следствието по отношение на издирването на поръчителя остават без отговор.

В изявление за RTVi основният редактор на „ Новая газета “ Дмитрий Муратов очерта наличието на формалното искане, изпратено от вестника през септември до Следствения комитет на Руската федерация.

Отговор на това писмо няма. Сега " Новая газета " приготвя иск към Следствения комитет за нарушение на разпоредбите за даване на информация в отговор на запитвания в медиите.

Политковская не е създател по една тематика, само че най-значимият й принос в съветската публицистика идва от нейните кореспонденции за втората чеченска война и последващите старания на Кремъл да затвърди властта в Чечения под контрола на промосковските сили.

Убийството й е проведено и осъществено от имигранти от Чечения, които, както откри съдът, са работили против заплащане, обещано им от подполковник от Московското полицейско ръководство.

Нишката, свързваща медиатора, уредника и причинителите на убийството с клиента, също както преди 15 години, не стига до средата. Колегите на Анна Политковская и съветските правозащитници считат, че най-вероятната причина за гибелта й са сериозни и прочувствени изявления за протичащото се в Чечения.

Към средата на втората чеченска война Политковская към този момент не беше единствено публицист, само че и държавник. През октомври 2002 година тя отиде като пратеник в завзетия сценичен център на ул. „ Дубровка “ - занесе вода на заложниците изнесе на улицата настояванията на терористите - те чакаха да чуят от президента Владимир Путин заричане за преустановяване на войната в Чечения.

На 2 септември 2004 година Политковская отлетя за Беслан, надявайки се да предложи своя проект за освобождение на заложниците в учебно заведение номер 1. Тя възнамеряваше да притегли президента на непризнатата Ичкерия Аслан Масхадов за спасяването на заложниците. Но тя не стигна до Беслан - в Ростов беше свалена от самолета в безсъзнание с признаци на тежко отравяне. Журналистката беше сигурна, че съзнателно са я отровили, добавяйки отрова към чая, който е пила на борда, с цел да се предотвратят договарянията с екстремистите, завладяли учебното заведение.

На мястото на нейното ликвидиране, в асансьора на входа на къщата, където живееше Политковская, са открити четири гилзи и револвер със заглушител. Изстрелът в главата даде съображение да се каже, че става дума за поръчково ликвидиране.

През 2012 година в тази ситуация с убийството се появи огромна нова фигура. Подполковник Дмитрий Павлюченков беше приет за отговорен. На първия развой, дружно с Лом-Али Гайдукаев, преди този момент осъждан нарушител от една от московските незаконни групи, той беше един от главните очевидци на обвиняването. Разследване на публицисти от " Новая газета " обаче даде опция да се твърди, че и двамата са директно забъркани в организирането на убийството.

През 2014 година бяха прегледани делата на останалите петима подсъдими, никой от които не си призна за закононарушението. Убиецът Рустам Махмудов получи доживотна присъда, същото получи уредникът на групата Лом-Али Гайтукаев. Братята на Махмудов - Джабраил и Ибрахим - получиха 13 и 12 години затвор, някогашен чиновник на московския РУБОП Сергей Хаджикурбанов - 20 години затвор.

При оптимално опростяване незаконната скица наподобява по този начин: Павлюченков връчил парите за убийството на Гайдукаев, той събрал група, която да наблюдава и убие журналиста, стрелял е Рустам Махмудов.

От кого, обаче, Дмитрий Павлюченков е получил поръчката и парите за убийството към момента остава незнайно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР