Навърши се една година, откакто американският журналист Евън Гершкович беше

...
Навърши се една година, откакто американският журналист Евън Гершкович беше
Коментари Харесай

Вадим Красиков: Убиецът, който Владимир Путин иска да прибере у дома

Навърши се една година, откогато американският публицист Евън Гершкович беше арестуван при репортерска командировка в Русия. Най-голямата му вяра за освобождение може би е Вадим Красиков, който гние в немски затвор, наказан за екзекуция, поръчана от Кремъл.

През лятото на 2013 година в съветската столица беше убит московски притежател на ресторант

Мъж с качулка скочи от колелото си и простреля жертвата си два пъти, преди да избяга.

Шест години по-късно чеченският пълководец в заточение Зелимхан Хангошвили беше погубен в многолюден берлински парк. Обстоятелствата бяха злокобно сходни. Той бе убит от мъж на велосипед със заглъхнал „ Глок “ 26 измежду бял ден.

Нападателят беше задържан, откакто изхвърли револвер и перука в река Шпрее покрай Райхстага – постройката, в която се обитава немският парламент.

У берлинския палач е открит паспорт на името „ Вадим Соколов “, само че управляващите бързо заключват, че това въпреки всичко не е неговото име

Плешивият, наедрял мъж, който бяха арестували, в действителност беше Вадим Красиков. Руски жител с връзки със службата за сигурност ФСБ. Той бе и основният обвинен за убийството през 2013 година в Москва.

В скорошно изявление с водещия на американското телевизионно токшоу Тъкър Карлсън президентът на Русия Владимир Путин наподобява удостовери известията, че страната му желае освобождението на „ патриота “ Красиков. Той може да се върне вкъщи в подмяна на американския публицист Евън Гершкович.

Този месец се навърши една година, откогато Гершкович, кореспондент на Wall Street Journal, беше арестуван в Русия. Той е упрекнат в шпионаж.

Гершкович не е единственият американец в съветски затвор, чиято орис може да се свърже с тази на Красиков. Бившият американски морски пехотинец Пол Уилън и американско-руската гражданка Алсу Курмашева също са арестувани в Русия. Обвинения против двамата всеобщо се считат за политически стимулирани.

Дори починалият съветски опозиционер Алексей Навални, който излежаваше 19-годишна присъда в Русия, се смяташе за част от размяната, включваща Красиков

Той обаче умря преди този момент да се сбучи.

След изборите в Русия президентът Путин сподели, че се е съгласил да освободи Навални в подмяна на „ някои хора “, арестувани на Запад. Но Белият дом сподели, че за първи път чува за сходна договорка.

Ако цената на президента Путин остане същата, това значи, че най-жизнеспособният метод за обезпечаване на освобождението на арестуваните американци ще бъде комплицирана замяна на пандизчии за Красиков. За нея би трябвало да има съдействието сред Германия, Съединени американски щати и Русия.

Говорейки пред BBC, немският политик Родерих Кизеветер сподели, че договорката ще принуди Берлин към „ заложническа дипломация “.

Но за какво Путин наподобява толкоз обезверен да си върне Красиков?

Първите улики за връзка на Кремъл в убийството в Берлин идват от предишното на Красиков. Или по-скоро от неналичието на такова.

Документи, получени от проверяващия уеб страница Bellingcat, демонстрират, че той е бил търсен за убийството в Москва през 2013 година Две години по-късно обаче заповедта за арест е оттеглена. А самоличността на „ Вадим Красиков “ като че ли изчезна.

Тогава се появява  45-годшиният „ Вадим Соколов “. През 2015 година получава паспорт, а през 2019 година и данъчен идентификационен номер.

Германски съд заключи, че тази документи може да бъде глобена единствено от Кремъл. Следователно, че Вадим Красиков е имал държавна поддръжка за убийството в Берлин.

„ Руските държавни управляващи подредиха на обвинения да ликвидира жертвата “, сподели немски председателстващ арбитър, откакто осъди Красиков на пожизнен затвор.

Жертвата му, Зелимхан Хангошвили, беше пълководец на чеченските бунтовници сред 2000 и 2004 година

Тогава Чечения водеше война за самостоятелност против Русия.

За западните наблюдатели  Хангошвили изглеждаше евентуално част от поредност от поръчани от Москва убийства на чеченски изгнаници в Европа и Близкия изток. Кремъл, несъмнено, отхвърли да е провел убийството в Берлин. Властите в Русия отхвърлиха присъдата против Красиков като „ политически стимулирана “.

Въпреки това, в изявлението си с Тъкър Карлсън, Путин наподобява направи самопризнание, когато сподели, че се водят договаряния за замяна, включваща съветски „ родолюбец “. Руският президент съобщи, че той е „ отстранил престъпник “ в европейска столица.

Улрих Лехте, който е член на комисията по външни работи на немското държавно управление, сподели пред BBC, че желанието на президента Путин да прибере Красиков е „ ясно самопризнание за виновност и демонстрира какъв брой безскрупулно и неоспоримо Русия е съумяла да работи в нашата страна “.

Договорите на ФСБ с убийци

Вадим Красиков е принадлежал към строго секретното звено „ Вимпел “ на тайните служби на Русия – ФСБ. Това настояват прокурорите по време на процеса против него.

„ Нейната публична задача са интервенции за битка с тероризма вкъщи. Но в доста връзки тя се върна с първичните си корени, като звено, натоварено с загадка „ мокра работа “. Става дума за саботажи и убийства  в чужбина “, споделя историкът и съветски специалист по сигурността Марк Галеоти.

Красиков персонално се е срещнал с Путин на стрелбище до момента в който е служил във „ Вимпел “

Той е имал е BMW и Porsche и е пътувал постоянно за работа, съгласно изявление, обещано от неговия шурей на The Insider.

Връзката сред Красиков и ФСБ би предоставила едно пояснение за какво Владимир Путин, самият някогашен офицер от външното разузнаване, би бил подготвен да съобщи пандизчия със цената на Евън Гершкович

Но Марк Галеоти споделя, че евентуална договорка приказва повече за обществения контракт на Русия с сътрудници в чужбина, в сравнение с за цената на Красиков поотделно.

„ Русия споделя „ виж, в случай че те заловен, ще те върнем по един или различен метод. Може да отнеме доста време, само че ще те върнем “, изяснява Галеоти. „ Това е доста значимо, с цел да накараме хората да се слагат в евентуално доста рискови обстановки. “

Но дали Красиков в миналото ще бъде позволен да се върне в Русия, в последна сметка зависи от немското държавно управление

BBC се свърза с трима членове на държавната комисия по външни работи. Всички те се опълчват на освобождението на Красиков.

Улрих Лехте, чиято Свободна демократическа партия е част от държавното управление на канцлера Олаф Шолц, настоя, че Германия „ не би трябвало да прави тази услуга на Русия “.

„ Това е един тип прошка и изпраща политически сигнал, че Русия може да извърши нови убийства на наша територия, които по-късно ще бъдат освободени и по този метод ще останат ненаказани “, споделя Лехте. „ Не би трябвало да се позволява случайно арестуване на непознати жители за корист с тях за замяна на пандизчии. “

Юрген Хард от Християндемократите сподели, че „ не вижда политическа поддръжка “ за слуховете за замяна на пандизчии, включващи Красиков.

Дори и да имаше политическа воля в Берлин Красиков да бъде освободен, правната механика, която може да разреши това да се случи, е мътна

Той може да бъде опрощение от президента или депортиран с цел да излежи остатъка от присъдата си в Русия. Нещо, което съвсем несъмнено няма да се случи в светлината на мненията на Путин.

Един образец е съветският „ Търговец на гибел “, Виктор Бут. Той е скандално прочут търговец на оръжие, освободен от американския арест като част от замяна на пандизчии с американската баскетболна звезда Бритни Грийнър. Сега Бут се обърна към политиката и завоюва място на локални избори в Русия.

Никола Биер, немски юрист, фокусиращ се върху закона за изгонването, сподели пред BBC, че „ няма юридически механизъм, който в действителност да е предопределен за тази съответна обстановка “, тъй че всеки ход би бил мощно спорен.

Антикремълският политически деятел Бил Браудър в този момент сформира лист с повече от 50 съветски пандизчии в западни страни, които биха могли да бъдат употребявани като разменна монета за освобождение на деятели и публицисти, арестувани в Русия.

Браудър се надява, че това изпитание може да помогне за освобождението на британско-руския публицист Владимир Кара-Мурза

Тойе наказан на 25 години затвор за държавна измяна за изявление против войната в Украйна.

Запитан от BBC дали акцията му играе ролята на „ дипломация на заложници “, Браудър призна, че е „ надалеч от идеалното “, само че е нужна за спасяването на животи.

След гибелта на Алексей Навални Браудър сподели, че „ е ясно, че други заложници са изложени на риск от гибел “.

Източник: BBC/Превод: SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР