Навън температурата е под нулата, сняг покрива земята, а водите

...
Навън температурата е под нулата, сняг покрива земята, а водите
Коментари Харесай

Потапяне в ледени води - как студът направи Анна Грозданова господарка на ума и тялото си

Навън температурата е под нулата, сняг покрива земята, а водите в реките и езерата са толкоз ледени, че никой не би посмял да влезе в тях. Никой с изключение на практикуващите метода на Вим Хоф - холандецът, спечелил си прякора Ледения човек, който потвърждава многочислените изгоди за човешкото здраве от излагането на мраз.

Анна Грозданова попада на метода през 2017 година, до момента в който живее в Бали в опит да се оправи със скорошна житейска рецесия - бърнаут, оставане без работа, разлъка с сътрудник. " Видях, че ще се влиза в лед и незабавно ми стана забавно - аз обичам да се провокирам и това ме накара да отида. "

Още в Бали обаче Анна си дава сметка, че огромният " състезател " в метода на Хоф в действителност е дишането. " То е извънредно мощен инструмент, посредством който можем да променяме биохимията на тялото ", споделя тя и разяснява, че посредством дихателните извършения балансираме нервната система, насищаме клетките с О2, което ни дава повече сила, упражняваме кръвоносните пътища и те стават по-еластични. Освен това се подкрепя активността на сърцето, понижават се възпалителните процеси, ускорява се имунната система и получаваме чувство за успокоение и естетика.

Пълни детайлности за целия способ има в книгата " Методът на Вим Хоф ", издадена на български през 2021 година (изд. Кибеа, 20 лева.), а Анна сигурно ни подтиква да научим повече за него: " Той ни оказва помощ да се оправяме с компликациите в живота ни, тъй като построяваме резистентност. Помага ни и да се свържем с вътрешната си мощ и по какъв начин да станем господари над мозъка и тялото си. "

Зимата е напълно подобаваща да стартираме практикуването му, тъй като по принцип " няма по-лесно или по-трудно време ". Важното е, че той неизбежно води на трансформации, при които от комплициран и отпаднал, човек се трансформира в подобен, който се характеризира с думите " независимост, придвижване и любознание ". Каквато е Анна Грозданова - към този момент в България.

Личната история на Вим Хоф е много забавна. След повратен миг в живота си той развива своя способ. Каква е вашата история и по кое време настъпи смяната при вас?

И при мен методът се появи в миг на огромна промяна в живота. Реално аз избягах в Бали, тъй като имах потребност да остана уединено със себе си. Бях се разделила с моя дълготраен другар, останала без работа и в търсене на себе си - колкото изтъркано и клиширано да звучи.

Има ли лесни способи, по които сами в домашни условия ( или измежду природата ) да може да прилагаме метода, с цел да подтикваме имунитета си?

Всеки може да прочете книгата на Вим и да стартира да практикува независимо. Въпреки това аз поучавам да се отиде на курс. Там в действителност навлизаме в дълбочина и преглеждаме какви са стъпките за дишане, по какъв начин да се стартира с излагането на мраз. Изключително значимо е и по какъв начин загряваме тялото след ледена вана - нещо, което доста хора пропущат и неглижират. За мен най-важната част е сигурността при упражняване, а виждам много безразсъдни и глупави неща, които хората вършат във видеоклипове в интернет пространството.

Какви други практики бихте предложила, които потвърдено работят както за физическото, по този начин и за духовното ни здраве?

Аз мога да споделя това, което работи за мен. Тъй като всеки човек е друг, всеки би трябвало да открие това, което работи за него. Това важи и за метода на Вим Хоф. Тук е значимо да загатна, че той не се предлага при хора с епилепсия, съществени сърдечно-съдови проблеми, бременни или кърмещи дами, хора, които страдат от съществени паник офанзиви. Освен метода, на мен ми оказват помощ хомеопатията, ТЕС (техники за прочувствена свобода), йога и медитация, танцови медитации, спорт и придвижване, преходи в планината и връзка с природата, среща с другари.

Колко значимо е храненето за вас и какви са правилата, които спазвате?

Храненето, както и положителният сън са извънредно значими - няма по какъв начин да сме здрави, в случай че непрекъснато тъпчем тялото с токсини и затрудняваме работата му или не спим, с цел да възвръщаме. Аз хапвам съвсем всичко, в това число и месо. Основните ми правила са да чувам от какво има потребност тялото.

Преди повече от 10 години стопирах всякаква консумация на безалкохолни питиета, сокове в кутийки и сходни, стопирах джънк храната вид макдоналдс и дюнери, заобикалям пържено, само че това не значи, че понякога не си поръчвам пържени картофки със сирене и бира. Понякога пия по една-две чаши вино или бира, само че все по-рядко. Не пуша от 2004 година Ограничила съм ориз, картофи и самун, както и сладкото. Гледам да хапвам до 19 ч., а на следващия ден да стартирам да се храня след 11-12 ч. Но когато ми се дояде нещо, си разрешавам. За мен е значим салдото и да не изпадаме крайности. И, несъмнено, придвижването.

Какво не знаят хората за Анна Грозданова, а би трябвало?

Че и на мен ми е студено, когато си взимам ледени вани. Всъщност желаех да пребивавам във постоянно топла страна, с цел да не ми се постанова да се навличам с 300 ката облекла през зимата. Поживях в такава, с цел да схвана, че зимата ми липсва и мога да се науча да обичам студа, да виждам на него като на другар.

Какво ви следва в околните месеци?

Планувам много семинари по метода на Вим Хоф - както в София, по този начин и във Варна, Пловдив, може би и други градове. Започвам да преподавам и други дихателни практики и да работя с хора за реализиране на повече успокоение и естетика в живота, повече сила и възстановяване на съня. Защото, както загатнах, всеки е друг и има потребност от друг метод - това ще ми разреши да работя с хора, за които методът на Вим Хоф е прекомерно натоварен.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР