Навън става все по-топло, а пътешествията с кола на дълги

...
Навън става все по-топло, а пътешествията с кола на дълги
Коментари Харесай

На път с кола в жегата: какво се случва с детето минута по минута

Навън става все по-топло, а пътешествията с кола на дълги дистанции, занапред предстоят. Лекари предупреждават: не оставяйте дълготрайно детето в колата. Експериментите демонстрират, че даже в относително студен летен ден температурата в затворения автомобил може да доближат 40-52°C.

Децата са необикновено податливи на топлината. Дори колата да е паркирана на сянка с отворен прозорец, това няма да е от огромна помощ.

Ако на открито е 19°C в облачно време

След 60 минути стартира хипотермия, изпотяване, жадност. Детето става доста неловко.

На 90-ата минута телесната температура доближава 38-39°C. Детето се поти мощно, сърдечна периодичност се ускоява. Децата с епилепсия могат да получат спазъм.

След 150 минути телесната температура се покачва до 40 ° C, стартира дехидратация, уязвимост, повръщане, пипадъци, зной - всички тези феномени са животозастрашаващи.

Ако колата е с мрачен цвят , тя се загрява по-лесно и всичко се случва още по-бързо. Хипотермията, изобилното изпотяване и жаждата могат да се появят в границите на 45 минути.

Към 65-ата минута детето се изпотява щедро, зачервява се, а пулсът му се форсира.

На 95-та минута телесната температура доближава 40°C - то има признаци на дехидратация, уязвимост, повръщане, зной и може да припадне.

Ако на вън е  24°C и има лека облачност

След 40 минути детето ще стартира да се поти и ще ожаднее. Ако колата е с мрачен цвят, това ще се случи единствено за 35 минути.

След 60 минути детето се изпотява щедро, зачервява се, пулсът му бързо се форсира, а децата с епилепсия могат да получат спазми. Отново, в случай че колата ви е черна, това се случва на 50-ата минута.

След 90 минути (80 в тъмна кола) следствията към този момент могат да станат животозастрашаващи.

160 минути (125 минути в тъмна кола) е нужна незабавна здравна помощ: детето ще стартира да страда от мощно главоболие, ще му се вие свят, ще бъде комплицирано, може да получи и халюцинации.

Протекторите и тонирането на прозорците няма да оказват помощ. Те леко ще забавят темпа на повишение на температурата в купето. 

Ако оставите прозорците отчасти отворени, температурата в колата може да се намали, само че това няма да е задоволително..

В кола с отворени прозорци можете да оставите детета за най-много 30-60 минути (в взаимозависимост от температурата навън), без да има последици за здравето му.

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР