Навън е жега, средата на август е, а вашата отпуска

...
Навън е жега, средата на август е, а вашата отпуска
Коментари Харесай

Малага – градът на Пикасо

Навън е горещина, средата на август е, а вашата отпуска към този момент е свършила? Няма проблем. Винаги можете да отскочите за шопинг, арт или културно-познавателен уикенд до някой европейски град. Още повече, че в ерата на нискотарифните полети това няма да изпразни банковата ви сметка. Ние ще ви дадем няколко хрумвания за пътешествия на преференциални цени с билети от самолетна компания Wizz Air.

 Катедралата на Малага е строена съвсем два века. Катедралата на Малага е строена съвсем два века.
Ако сте обожател на Пабло Пикасо безусловно си подарете екскурзия до един от градовете на приказна Андалусия в Испания – Малага. Цените на билетите на Wizz Air в едната посока стартират от 189,99 лв. и всяка стотинка от тях си коства. Полетите са два пъти седмично – във вторник и в събота. Въпреки че произведения на художника и ваятел могат да бъдат видени по целия свят, както в частни сбирки по този начин и в най-прочутите международни музеи, тръпката да разгледате негови гравюри на мястото, от което стартира творчеството на Пикасо е неповторима. В музея на Пикасо в Малага можете да се насладите на над 200 негови творби, събрани в издигнатата през 16-ти век постройка, която е украшение сама по себе си. Освен това в Малага се намира и родният дом на гения, пред който ежедневно се извиват дълги опашки от туристи, които желаят да го прегледат.

Сред другите забележителности в града, които не трябва да подминавате са двата мавърски замъка от времето, когато арабите владеят Малага. Първият се намира в центъра на града, а преди да преминете през портите му можете да разгледате и снимате древноримския спектакъл, който е в подножието му. Ако имате шанс през лятото можете да присъствате и на театрална режисура или концерт, каквито постоянно и през днешния ден се организират в театъра. Точно над него е входът към крепостта Алкасаба, която е и по-богато украсена от двата замъка. За да достигнете Кастило де Гибралфаро, ще би трябвало да изкачите един много стръмен хълм в андалуските жеги. Драпането нагоре обаче си коства поради прелестните гледки, които се разкриват към бикоборската сцена на Малага, пристанището и морето.

Другата наложителна спирка за туристите в Малага е катедралата в града, която е известна и като “Едноръката жена ”. Причината за това съвсем поетично наименование е доста прозаична. Просто не достигнали пари за дострояването на плануваните две кули на храма, по тази причина той е повдигнат единствено с една, само че с височина от 84 метра. Катедралата е строена съвсем два века – сред 16 и 18 век. Построена е на мястото на съществуваща по времето на мавританското ръководство джамия. Фасадата й е в бароков жанр и е на две равнища.

С това изобщо не се изчерпват опциите ви за развлечение в Малага. Можете да посетите да вземем за пример музея на виното, този на музиката, да се насладите на театър с горещо фламенко или просто да се отдадете на подобаващ релакс на плажа.

Джамията е издигната върху паднал астероид


Розово фламинго зимува край Ларнака


Възкръсналият Лазар бил свещеник в града

 Розови фламинги зимуват край Ларнака. Розови фламинги зимуват край Ларнака.
Ларнака е измежду най-известните курорти в Кипър и това по никакъв начин не е инцидентно. Топлото време притегля туристи през всички сезона, а соленото езеро Алики е желано през зимата от стотици розови фламинги и други африкански птици. Ако и вие желаете да се насладите на това синьо и слънчево райско кътче, можете да си купите билет от Wizz Air против 96,99 лв. от София. Полетите са пет пъти седмично. Билетите от Варна стартират при цени от 258, 99 лева, а самолетите на компанията летят два пъти на седмица.

Два от плажовете край града са отличени със Син байрак поради чистотата и естествената си хубост. Да се излежавате и събирате загар край лазурния бряг обаче е единствено една от аргументите да посетите известния кипърски град. Освен с плажовете, живописните улички, вкусната храна в таверните и слънчевото време Ларнака е известна и поради намиращото се единствено на 10-ина минути отвън града солено езеро Алики. Докато в древността то носило благосъстояние на локалните поради солта, която добивали от него, през днешния ден е известно измежду феновете – орнитолози, защото е желан дом през зимата на розови фламинги и други африкански птици. През зимата езерото се цялостни от морето, а в горещите летни месеци съвсем пресъхва. Сред романтиците езерото е известо и като мястото с най-красиви залези в Кипър.

Сред другите наложителни за посещаване атракции на Ларнака е църквата “Свети Лазар ”, посторена през 9-ти век. Името на храма не е инцидентно. Според легендата първият свещеник на града бил известният Лазар от Библията, който Христос възкресил за втори живот. Според преданието мощите на светеца през днешния ден се пазят точно в храма на Ларнака. Известна е и подземната черква “Света Фареномени ” за която се твърди, че е издигната на мястото на античен финикийски храм.

Джамията Хала Султан Теке също притегля туристи, защото е измежду най-важните за мюсюлманите. Говори се, че постройката е издигната върху паднал астероид. Религиозният комплекс е издигнат на брега на соленото езеро.

В Ларнака можете да разгледате и градската цитадела, която датира от 12 век, само че днешния й образ се дължи на намесата на османците през 17-ти век. Тя се намира на крайбрежния бул. Финикудес. Посторена била за защита на града при нахлуване от морето. Атракция е и остарелия акведукт, издигнат през 18 век.

Автомобилите са неразрешени в остарялата столица Мдина


Малта – островът на рицарите

Мегалитните храмове в страната са на 3600 години

 Малта се състои от три обитаеми острова - Малта, Гозо и Камино и 4 необитаеми. Малта се състои от три обитаеми острова – Малта, Гозо и Камино и 4 необитаеми.
Малта е известна и като островът на рицарите, тъй като въпреки и първите заселници на дребната страна да са се заселели на него преди 7 хилядолетия, един от най-големите отпечатъци върху визията и славата на страната оставят рицаритие – хоспиталиери, чиито медал е учреден в Йерусалим по време на кръстоносните походи. След като били прокудени от остров Родос от султан Сюлейман Великолепни те се преселили на остров Малта. Влиянието на рицарите си проличава даже от националния байрак на страната. За да разгледате една от най-малките страни в света можете да вземете самолета от София на Wizz Air, а цените на билетите стартират от 77, 99 лв.. Полетите са три пъти седмично.

Страната е дребна, състои се от 7 острова, 3 от които необитаеми. Може да се прегледа цялата единствено за един уикенд. Но не и в случай че решите да посетите всеки от 23-те мегалитни храма, датиращи от преди 3600 години.

Най-посещаваният град на острова е столицата Ла Валета, в която живее и по-голяма част от популацията на страната. Тя се счита за най-добре непокътнатия феодален град в Европа. Сред наложителните спирки е катедрала “Свети Йоан Кръстител ”. В нея е изложена и картината на Караваджо “Обезглавяването на Свети Йоан ”. Освен това разгледайте двореца на Малтийския медал, както още са известни рицарите – хоспиталиери.

В остарялата столица Мдина са неразрешени колите и градът е напълно пешеходен. В нея арабското въздействие господства над европейското, което естествено значи, че цветовете и подправките са преобладаващи.

На прилежащия остров Гозо можете да посетите катедралата без купол, издигната при започване на 18-ти век. Тя стои незавършена и до ден сегашен, откакто парите за построяването й се изчерпали. Ако сте почитател на гмуркането, би трябвало да се отбиете и до третия населяван остров на Малта – Камино. Атракция сама по себе си е и локалната кухня – комбинация от средиземноморска, арабска и африканска. Сред желания декор за фотоси от туристите пък са изрисуваните лодки в локалните пристани. Традицията на шарените рисунки и изписаните очи датира още от финикийците или най-малко по този начин настояват локалните хора.

Португалската столица ще ви очарова с рисуваните дрехи на къщите – азулежу


Лисабон е издигнат на 7 хълма край река Тежу


Сред забележителностите е и гробът на Вашку Да Гама
 30-04  30-05
Столицата на Португалия е прелестен избор за всички, които желаят да усетят южняшкия сексапил, обичат хубавата храна и напитки, романтиката и цветовете. Построеният на 7 хълма град край река Тежу неслучайно е възпят в десетки песни. Цените на самолетните билети до Лисабон на нискотарифната компания Wizz Air сега стартират от 116, 99 лв. в посока. Полетите са два пъти седмично – във вторник и в събота.

И в случай че сте пораснали с детския сериал “Васко да Гама от село Рупча ” безусловно посетете гроба на едноименния мореплавател, който открива пътя до Индия – португалецът Вашку Да Гама. Последният му дом се намира в църквата до манастира “Жеронимош ”. Сградата от 15-ти век е забавна и тъй като е една от дребното, оживели от огромното разрушително земетресение, блъснало града в края на 18-ти век. На същото място е и морският музей на Лисабон с над 17 000 експоната.

Не можете да кажете, че сте посетили португалската столица в случай че не сте пробвали от локалните сладкиши – пастейши или не сте се повозили на емблематичните за града трамваи. Ако просто желаете да се пошляете, можете да извършите това в остарелия квартал Алфама, в който също има остарели здания, оживели от страшното земетресение. Шарените рисувани плочки “азулежу ”, прилични на нашите за баня, с които са облечени домовете в Лисабон, с цел да предпазят постройките от весдесъщата влага, придават на града сантиментален сексапил.

Асансьорът Санта Хуста също е измежду забележителностите на града. Той е издигнат от ученика на Густав Айфел – Раул Понсард при започване на 20-ти век. С него можете да се издигнете на височина от 45 метра и да се насладите на панорамата, която се разкрива от платформата за наблюдаване към него.

Задължителна спирка е и Паметникът на откривателите, издигнат в памет на великите мореплаватели на 15-ти и 16-ти век, които трансформирали Португалия в империя. Той се намира в квартала Белем, в който можете да разгледате още куп забележителности като кулата Белем, издигната да служи като врата към морето и защитно оборудване по едно и също време. Сред другите атракции на Лисабон са Окенариумът и мостовете над река Тежу. Има и още десетки аргументи да посетите португалската столица, само че ще ви оставим да ги откриете сами.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР