Науката ще ви каже, че сълзата е телесна течност, която

...
Науката ще ви каже, че сълзата е телесна течност, която
Коментари Харесай

Човекът е единственото живо същество, чийто плач е свързан с чувства

Науката ще ви каже, че сълзата е телесна течност, която постоянно служи за пречистване и навлажняване на очите в отговор на неспокойствие. Процесът на образуването им се назовава сълзене и поражда в слъзните жлези. Най-често сълзите се образуват посредством рев и се свързват със мощни вътрешни страсти като горест, благополучие, обич и наслаждение. Смехът и прозяването също могат да доведат до произвеждането на сълзи.

Плачът, подбуден от страст, се дължи на хормони, секретирани от ендокринната система. Преди това обаче тялото обработва обстановката в основния мозък. В взаимозависимост от съответния човек и събитията този тип рев може да възникне в резултат на лека горест или мощна тъга.

Знаете ли обаче, че хората сме единствените живи същества, които потвърдено плачат заради напълно други аргументи, а не с цел да защитят или предпазят очите си (има бегли научни доказателства, че слоновете и приматите може би демонстрират също сходни признаци). Най-вероятно човешката раса първо е развила способността си да възпроизведе прочувствен рев за другарство с другите. Смята се, че този развой неведнъж предхожда даже развиването на говора.

Днес плачът може да бъде изцяло осъзнато деяние. Емоционалният рев има функционалността на сигнал. Сълзите замъгляват погледа ни, вършат ни по-уязвими и по този начин демонстрират на близките, че имаме потребност от помощ. Едно научно проучване демонстрира, че сълзите оказват помощ на близките да разпознаят тъгата у нас. Тези два резултата действително усилват възможностите ни за оцеляване в редица обществени обстановки. Въпреки че пораждат по разнообразни аргументи, сълзите от наслада също биха могли да заздравят обществените връзки, действайки като израз на съпричастност.

Цветелина Велчева по материали от didyouknow

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР