Науката предлага добро извинение да пропуснете изцяло престоя пред печката,

Науката предлага добро извинение да пропуснете изцяло престоя пред печката, ...

5 храни, които никога не трябва да готвите


Науката предлага добро извинение да пропуснете изцяло престоя пред печката, фурната и микровълновата и да приготвите някои храни без готвене.

Оказва се, че храната може да бъде по-здравословна, когато се яде сурова - или поне когато става въпрос за тези зеленчуци.

Експерти разкриват кои са 5-те храни, които е добре да не подлагаме на топлинна обработка, ако не желаем да навредим на здравето си.

Ето кои са те:

ДоматиМикроелементите магнезий и цинк, които са толкова жизнено необходими за красотата и здравето на жените, се намират в изобилие в суровите домати. Но точно в момента, в който доматът осъществи контакт с горещото олио, той губи 100% от концентрацията на тези вещества.

ЧушкиНезависимо дали са червени, жълти или зелени - чушките са шампион сред зеленчуците по съдържанието на витамин С. Но при нагряване концентрацията му намалява цели 4 пъти.

ЧесънВ суровите зеленчуци витамините С, РР и тези от В групата, включително и холин, се съдържат в големи количества. Но при топлинна обработка съдържанието им намалява с цели 70%.

БроколиТози зеленчук е шампионът по съдържание на витамини А, С и калций. Но си струва да го подложите на поне минимална термична обработка Ако го варите до готовност, витамините в него намаляват до 40%.

ЦвеклоОще един шампион сред зеленчуците, но само по отношение на съдържанието на фолиева киселина, която е изключително необходима за правилния растеж и развитие на кръвоносната и имунната система, е цвеклото. Но когато попадне в „гореща среда“, цвеклото веднага губи около 30% от фолиевата киселина.

Източник: fakti.bg