Науката мълчи“Взрив в главата, хронично безсъние и синдром на Арлекин

...
Науката мълчи“Взрив в главата, хронично безсъние и синдром на Арлекин
Коментари Харесай

Три болести, които остават загадка

Науката мълчи

“Взрив ” в главата, хронично бодърствуване и синдром на Арлекин могат да се дължат на мощен стрес

Макар да живеем в 21-ви век, някои заболявания и до момента остават неизяснени до дъно. Една от тях е така наречен синдром на експлодираща глава.

От една страна, това е нарушаване на съня и неврологична патология, от друга, е допустимо въздействие на стрес и душевен проблем. Самите хора с това разстройство имат доста характерни недоволства - директно преди лягане, по време на заспиване или във етапа на лекия сън имат чувство за мощен звук или тон от детонация. В момента на “взрива ” в главата те виждат проблясъци на светлина, дишането им е затруднено и поражда под паника смут. Смята се, че повода е мощен стрес. Първото нещо, което поучават психотерапевтите, е разпределяне, пълноценна отмора и разтоварване на душeвността. При множеството хора признаците изчезват по-късно.

Има цели фамилии, които страдат от хронично бодърствуване. Патологията е рядка и нелечима, предава се по завещание. Основните прояви са понижаване на продължителността на съня, възходящо възприятие на отмалялост, развиване на халюцинации и мощно главоболие. Тъй като умората се натрупва, тялото просто не може да си почине и да спи. Лекарите считат, че повода е увреждане на хипоталамуса, който контролира процесите на съня. Болестта нормално се демонстрира след 50 години, а продължителността на тъгите е от 7-8 месеца до година и половина.

Синдром на Арлекин се назовава положението, при което половината тяло е неясно на цвят и не се поти, а другата половина е розова, по нея се появява пот и жлезите работят. Такава смяна в цвета се случва на фона на стрес, прочувствен прегаряне или хормонални промени. Понякога този синдром може да бъде първият предвестител на сърдечни недостатъци (при новородено) или вродена ихтиоза.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР