Науката е икономия от човешкото здраве. Това заяви вицепрезидентът Илияна

...
Науката е икономия от човешкото здраве. Това заяви вицепрезидентът Илияна
Коментари Харесай

Проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите отличиха три българки в науката

Науката е спестовност от човешкото здраве. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на събитието 10 години " Жените в науката " в България.

Пандемията от Covid-19 за следващ път ни демонстрира, че науката избавя света, съгласно нея. Затова и инвестицията в нея не търпи съмнение.

По думите ѝ още веднъж за просвета минимум приказваме. За нея повече от скромни са и националните, и европейски бюджети, които още веднъж сме заделили за просвета.

Тази година церемонията се организира неприсъствено, само че за Илияна Йотова е елементарно човек да се придвижи в невероятната атмосфера на познанието, на просвета, на обич към четмото и писмото. Атмосферата се основава от хората на науката, от хората на знанието, безапелационна бе тя.

По време на церемонията три българки бяха отличени с премия от 5000 евро за своите смели планове за запазване на Черно море, по-чист въздух и възникване на звездите.

Д-р Искра Колева, доктор Радослава Бекова и Любов Георгиева са тазгодишните носителки на националната стипендия " За дамите в науката " за България.

Отличията, които се отпускат всяка година на млади дами учени, имат за цел да поддържат тяхната научноизследователска кариера , както и да ги стимулират да разпрострат цялостния си капацитет за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите новаторски научни планове с премия от по 5000 евро всяка.

Проектът, с който доктор Радослава Бекова впечатли журито на " За дамите в науката " 2020 година , е фокусиран върху проучване степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване. В основата си планът цели ограничение на един от най-големите замърсители в наши дни - пластмасата. Това прави проучванията на доктор Бекова освен извънредно настоящи, само че и от изключително локално и районно значение. Към момента тя е основен помощник в Института по океанология към БАН-Варна. Д-р Бекова е и първата носителка на стипендията " За дамите в науката " с кариерна активност в морската столица, като тя има извоювани и 2 високи оценки за научни достижения в региона на климатичните промени и опасности.

Проектът, с който доктор Искра Колева печели стипендията " За дамите в науката " за 2020 година, е ориентиран върху проучване на свойствата на катализаторите и понижаване на нездравословните излъчвания в околната среда . В основата си проучването цели намаление на замърсяването и нездравословните излъчвания във въздуха у нас, което е изключително наболял проблем. Към момента София се подрежда в топ 10 в света на градовете с най-мръсен въздух. Това прави научната активност на доктор Колева от огромно локалнo значение и с висок капацитет за употреба.

Третата стипендиантка за 2020 година е Любов Маринкова , която е необикновено надарен астрофизик и е член на единствената група по звездообразуване у нас към катедра Астрономия на СУ " Св. Климент Охридски ". Интересът ѝ към науката датира още от ранна детска възраст поради многото научнофантастична литература, която родителите ѝ четат. Проектът, с който тя печели стипендията " За дамите в науката ", е фокусиран върху проучване на зараждането и еволюцията на звездите и цели да отговори на въпроса: " Защо и по какъв начин се раждат звездите? ". Въпрос с нараснала компликация, който е обект на интерес и проучване от учени по целия свят.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР