nauka.offnews.bgВ археологическия комплекс Пилос в Гърция наскоро бяха открити две

...
nauka.offnews.bgВ археологическия комплекс Пилос в Гърция наскоро бяха открити две
Коментари Харесай

Древногръцки гробници със златни стени може да са били последен дом на принцове и принцеси

nauka.offnews.bg

В археологическия комплекс Пилос в Гърция неотдавна бяха открити две антични гробници, покрити със злато, в които може би са полагани телата на антични принцове и принцеси.

В 3 500-годишните гробници, археолозите откриват ловко направени бижута и човешки остатъци, макар че единствено може да се допуска дали телата са били на царски особи.

Учените не могат да потвърдят какъв брой тела са заровени там, нито пък елементи за пола и възрастта им, защото към момента се прави разбор на костите.

Гробниците са открити до известния като „ Дворец на Нестор “, открит през 1939 година, и наоколо до друга гробница, също съхранила изящни бижута, открита през 2015 година

 Местоположението на двете гробници.

фотография: University of Cincinnati

Когато археолозите откриват гробниците, те са покрити с към 40 000 камъка с размера на любеница. Струпването им може да е било предопределено да пази гробовете от кражби, заплаха съществувала и в антични времена, и в съвремието.

Гробниците са издигнати по времето на разцвета на Микенската цивилизация в земите на модерна Гърция. Микенците строят солидни дворци и развиват книжовност, която археолозите назовават Линеар Б. Тази цивилизация процъфтява сред 3 600 година и 3 100 година пр.н.е.



Учените са в развой на разбор на човешките остатъци, открити в гробниците.

Снимка: University of Cincinnati

Когато учените откриват гробниците, те намират купчина златни листове, изпаднали от стените. Златните стени са единствено дребна част от благосъстоянието на тези погребения. Например златен пръстен, открит в едната гробница изобразява два бика, оградени от снопове ечемик.

 Златният пръстен, изобразяващ два бика и стръкове ечемик.

Снимка: University of Cincinnati

„ Това е забавна животинска сцена – животни и зърнена просвета. Това е основата на земеделието “, изяснява Джак Дейвис (Jack Davis), археолог в Университета на Синсинати и един от ръководителите на екипа, провели разкопките.

Друг забавен артефакт, открит при разкопките, е гравиран ахат изобразяващ две същества сходни на лъвове, наречени " гении ", показани изправени на задни лапи. Лъвовете носят кадилница за тамян и кана, които подаряват на олтар, декориран с млдао дръвче и два рога. Над лъвовете има звезда с 16 лъча. 



Изображение на лъвове, поднасящи блага на олтар.

Снимка: University of Cincinnati

Златен медальон, открит в едната гробница, наподобява е имал защитна функционалност, тъй като на него е изобразена египетската богиня Хатор. 

" Това изобретение е изключително забавно поради ролята, която тя е имала в Египет като защитница на мъртвите ", изяснява Дейвис.



Златният медальон с изображение на дервноегипетската богиня Хатор.

фотография: University of Cincinnati

Още доста артефакти направени от злато, червен халцедон, аметист и кехлибар са открити в гробниците и се проучват. Тези открития хвърлят светлина върху търговията сред Микенската и други цивилизации, тък като археолозите откриват кехлибар от региона на Балтийско море, до момента в който аметистът идва от Египет. 

Работата по този обект ще продължи най-малко още две години.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР