nauka.offnews.bgМеждународен екип от изследователи анализира релефните елементи на Марс, които

...
nauka.offnews.bgМеждународен екип от изследователи анализира релефните елементи на Марс, които
Коментари Харесай

Учените разгадаха загадката на потоците от лава на Марс

nauka.offnews.bg

Международен екип от откриватели проучва релефните детайли на Марс, които в началото са приети за следи от потоци от лава. Оказа се, че те са формирани от елементарна тиня. Статията за откритието е публикувана в списание Nature Geoscience.

На повърхността на Марс има десетки хиляди такива форми на релефа. Най-често те са ситуирани там, където има огромни канали, формирани от антични потоци течност. Тези канали са доста дълги, те се простират на стотици километри на дължина и нормално повече от десетки километри в широчина. Според учените тези канали са зародили вследствие на солидни наводнения, сравними по мощ с най-големите събития от този тип, виждани в миналото на Земята. Но макар обстоятелството, че от дълго време няма вода в тези канали, част от нея в някакъв миг след изгубването още веднъж може да излезе от скалите под формата на тиня.

Използвайки тестовата камера на Mars Chamber в Отворения университет (Великобритания), симулираща повърхността на Червената планета, създателите на новата работа пресъздават температурата на повърхността и атмосферното налягане върху планетата както на Земята, по този начин и на Марс. Учените организират опити при ниско налягане и ниски температури (-20 ° C), с цел да пресъздадат марсианската среда.



В резултат създателите откриват, че свободно течащата тиня в марсиански условия се държи по друг метод, от този на Земята, заради бързото заледяване и образуването на ледена кора. Това е по този начин, тъй като водата в марсианската атмосфера не се държи толкоз устойчиво, колкото на Земята -тя стартира да кипи и се изпарява. Изпаряването отделя склритата топлота от калта, в последна сметка предизвиква заледяване.

При марсиански условия пробните потоци от тиня приема формата на вълнообразните потоци от лава, наречени пахоехой (Pahoehoe), които постоянно се срещат на Хаваите или в Исландия. В опита това се случва, когато течната тиня се излива от пукнатините в замръзналата кора и по-късно още веднъж замръзва.

Но при земното атмосферно налягане, пробните кални потоци не образуват форми, сходни на лава, не се уголемяват и нямат ледена кора даже при доста студени условия. Същият вид " утаечен вулканизъм " съгласно учените може да се появи на планетата джудже Церера, която се намира в астероидния пояс сред Марс и Юпитер и съдържа под земята океан.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума может
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР