nauka.offnews.bgГьобекли Тепе, 11 500-годишен храмов комплекс в Горна Месопотамия, е

...
nauka.offnews.bgГьобекли Тепе, 11 500-годишен храмов комплекс в Горна Месопотамия, е
Коментари Харесай

Най-ранният известен храм в света, построен преди 11 500 години с геометричен замисъл

nauka.offnews.bg

Гьобекли Тепе, 11 500-годишен храмов комплекс в Горна Месопотамия, е може би един от най-изумителните обекти в човешката история.

Археолози от Университета в Тел Авив (TAU) и Израелската работа за антики са приложили алгоритмен разбор на архитектурното оформление на Гьобекли Тепе и откриха праисторическото място, за което се счита, че е най-ранният прочут храм. Изследователите откриха, че това не е било просто построени необичайно сложени структури, а добре умислен комплекс с съществени геометрични закономерности. Като се има поради, че този просторен храмов комплекс е издигнат преди към 11 500 години - преди разпространяването на земеделието и към 6000 години преди построяването на Стоунхендж - това е много впечатляващо.

Откритията при новите изследвания са оповестени неотдавна в Cambridge Archaeological Journal.

Гьобекли Тепе, най-старият прочут архитектурен монумент, продължава да провокира разногласия и комплициране измежду археолозите. Мястото е ситуирано на рид по продължение на плодородния полумесец в днешна Турция. Състои се от голям брой здания и монументи, някои от които са украсени с релефи и статуи на животни, издигнати през епохата на неолита сред 9 600 и 8 200 година пр.н.е. Древността на комплекса е забележителна, защото допуска, че е издигнат от ловци-събирачи преди появяването на земеделието и хиляди години преди да се е появила друга комплицирана монументална архитектура. И въпреки всичко е имал ритуално значение.

Популярно е мнението, че структури като тази могат да бъдат реализирани единствено откакто обществото овладее земеделието, само че Гьобекли Тепе опровергава това фундаментално съмнение.

" Гьобекли Tepe е археологическо знамение ", коментира  проф. Ави Гофер (Avi Gopher) от катедрата по археология на TAU.

„ Построен от неолитна просвета преди 11 500 до 11 000 години, той разполага с големи, кръгли каменни структури и монументални каменни стълбове с височина до 5,5 метра “, изяснява археологът. " Тъй като по това време няма данни за земеделие или опитомяване на животни, се счита, че мястото е издигнато от ловци-събирачи. Архитектурната му трудност обаче е извънредно необикновена за тях. "



Gil Haklay/AFTAU

Както демонстрира това ново проучване, построяването на обекта би изисквало впечатляващи качества за обмисляне, организация и познания. От една страна, построяването на обекта изисква схващане на геометрията, с цел да основат проектите на етажите, които създателите на проучването настояват, че са имат преднамерено търсена геометрична форма. Изследванията демонстрират също, че комплексът постоянно употребява правоъгълна архитектура и квадратни форми, които не са били постоянно употребявани от хората от каменната епоха, само че постоянно се преглежда като характерност на ранните земеделци в антична Леванта.

„ Нашите резултати демонстрират, че главните архитектурни трансформации през този интервал, такива като преходът към правоъгълна архитектура, са били учредени на познаателни процеси, реализирани от горната страна надолу от експерти “, споделя Джил Хаклай (Gil Haklay) от Израелското ръководство по антики.

„ Най-важните и съществени способи за архитектурно обмисляне са измислени в Близкия изток през късния епипалеолит (преходен период между горния палеолит и неолит в каменната ера) като част от Натуфийската култура и през ранния неолит. Нашите нови проучвания демонстрират, че методите на архитектурно обмисляне, правила за нереално планиране и организационни модели към този момент се употребяват през този формиращ интервал в човешката история ".

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш под прозорците си първите разярени крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е къс.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР