nauka.offnews.bgЕксплозията, отдалечена от нас на около 4,5 милиона светлинни години,

...
nauka.offnews.bgЕксплозията, отдалечена от нас на около 4,5 милиона светлинни години,
Коментари Харесай

Астрономи наблюдаваха най-мощната свръхнова досега

nauka.offnews.bg

Експлозията, отдалечена от нас на към 4,5 милиона светлинни години, е освободила към 10 пъти повече сила, в сравнение с Слънцето ще излъчи през целия си витален цикъл, което я прави най-мощната свръхнова, видяна в миналото.

„ Досега не беше ясно, че толкоз мощни експлозии  даже са вероятни “, разяснява Едо Бергер (Edo Berger) от Харвард-Смитсониан център за астрофизика в Кеймбридж, Масачузетс.

Той и сътрудниците му намират свръхновата, наречена SN2016aps, употребявайки Телескопа за панорамно изследване (Panoramic Survey Telescope) и Системата за бързо реагиране (Rapid Response System) в Хавай.

Сега астрономите дефинират, че SN2016aps е 500 пъти по-ярка от типичните детонации на свръхнови. Това е, споделят те, най-ярката, енергийна и може би даже най-масивната свръхнова, която в миналото сме виждали - тя е в категорията на хипернова.

SN2016aps е освен най-мощната свръхнова, която в миналото е следена, тя е и най-продължителната, която е откривана.

„ Ние я открихме преди повече от три години и към момента я следим - нормално можем да проследим свръхнова в продължение единствено на няколко месеца “, отбелязва Бергер.

За да сътвори една свръхнова толкоз ярка и дълготрайна експлоадираща звезда, би трябвало да е изхвърлила обвивката си от материал, съставляващ към половината от масата й, преди да се взриви. Когато детонацията разрушава сходната на черупка обвивка със скорост към 4600 километра в секунда, тя би основала рисково мощно лъчение.

Общата кинетична сила на SN2016aps е към 5x1052 ерга, което я слага наедно с известната хипернова SN1998bw от 1998 година избухнала от звезда-предшественик с маса 25 до 40 пъти по-голяма от масата на Слънцето. А максималната бляскавост на SN2016aps е 4.3x1044 ерга, над 40 пъти по-ярка от пиковата бляскавост от 1x1043 ерга на SN1998bw.

" Интензивното лъчение на сила на тази свръхнова сочи за необикновено солиден звезден предходник ", разяснява Бергер. " При раждането си тази звезда е била най-малко 100 пъти по-голяма от масата на нашето Слънце. "

Въпреки това е малко евентуално тази звезда да е произвела такава колосална детонация сама. Всъщност в това има нещо в действителност самобитно, както разкриват спектроскопските наблюдения на свръхновата.

" Решихме, че в последните години, преди да избухне, звездата е изхвърлила солидната си газова обвивка, тъй като тя бурно е пулсирала ", разказва астрономът Мат Никол (Matt Nicholl) от Университета в Бирмингам. " Сблъсъкът на избухливите парчета с тази солидна обвивка докара до невероятната бляскавост на свръхновата. По създание тя добави гориво към огъня. "

Въпреки че е обикновено умиращите звезди да изхвърлят маса, не е всекидневно звездата да изхвърля толкоз огромна маса за толкоз малко време и толкоз скоро преди да избухне.

„ Големият въпрос е, по какъв начин една звезда, към десетилетие преди да избухне, е изгубила половината от масата си? Това не се вижда в моделите “, споделя Бергер.

Моделите от този вид свръхнови предвиждат, че тя би трябвало да изхвърли масата на обвивката хиляди години преди гърмежа, само че наблюденията демонстрират, че обвивката към момента е била толкоз плътна и близка до центъра на гърмежа, че би трябвало да е изхвърлена в границите на няколко десетилетия след свръхновата.

Изследователите също по този начин откриват високи равнища на водород, което е озадачаващо, защото солидните звезди нормално изхвърлят по-голямата част от водорода си, преди да станат свръхнови. Но тази мистерия има отговор - огромната звезда в миналото е била две по-малки звезди, които са се слели.

" Това, че SN2016aps е задържала водорода си, ни подтикна да предположим, че две по-малко солидни звезди са се слели дружно, защото звездите с по-малка маса резервират водорода си по-дълго ", споделя Бергер.

Изобилието на маса и водород на тази звезда може да сложи SN2016aps в необичаен тип свръхнови, следени само за доста солидни звезди, богати на водород и хелий, наречени пулсационна двойна-нестабилна свръхнова.

Това е събитие, което наподобява като доста ярка свръхнова, само че единствено част от масата на звездата е взривена в космоса, оставяйки след себе си звезда с по-ниска маса, която в последна сметка ще стане същинска свръхнова.

Все още сценарият за SN2016aps е неразбираем. Необходимо е да се проведат подробни симулации, с цел да се разбере.

Но в този момент, когато е разпозната SN2016aps, ще може да се търсят още събития като нея. И това също може да помогне да се характеризират тези невероятни детонации.

Експлозии като тази биха могли да ни оказват помощ да научим повече и за свръхмасивните звезди, които може би са съществували в ранната Вселена.

„ Няма такива звезди в нашата лична вселена, тъй че единственият метод да разберем повече за тези звезди е като потърсим тези в действителност екзотични детонации и по-късно да пресъздадем сцената, с цел да разберем какво се е случило преди да избухнат ", споделя Бергер.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите. Преценете дали материала търси сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР