Научно изследване показа, че изкуственият интелект може да открие антибиотичната

...
Научно изследване показа, че изкуственият интелект може да открие антибиотичната
Коментари Харесай

Изкуственият интелект открива антибиотичната резистентност в рамките на 30 минути

Научно проучване сподели, че изкуственият разсъдък може да открие антибиотичната устойчивост в границите на 30 минути, заяви уеб сайтът Phys.org, представен от Българска телеграфна агенция.

Учени, работещи по програмата за антимикробната устойчивост на университета в Оксфорд, оповестиха за нов бърз тест, който може да даде резултат до 30 минути.

Изследването е оповестено в сп. " Къмюникейшънс байолъджи ".

Научният екип е употребявал флуоресцентна микроскопия и изкуствен интелект (ИИ). Този модел разчита на разбор на изображенията на бактериалните кафези и откриването на структурни промени, които могат да настъпят в тях при лекуване с антибиотици.

Ахилеф Капанидис, професор по биологична физика и шеф на Програмата за тестване на антимикробна устойчивост, сподели: " Антибиотиците, които стопират растежа на бактериалните кафези, трансформират метода, по който клетките наподобяват под микроскоп, и засягат клетъчни структури като бактериалната хромозома. Подходът, учреден на ИИ, открива тези промени надеждно и бързо. Ако обаче клетката е резистентна, измененията, които търсим, отсъстват. Именно това е методът, по който ИИ открива явлението антибиотична устойчивост. "

Учените са тествали изолати на ешерихия коли с друга степен на устойчивост към антибиотика ципрофлоксацин. ИИ е съумял да открие устойчивостта най-малко 10 пъти по-бързо спрямо откритите клинични способи.

Екипът се надява да развива своя способ, включващ ИИ, тъй че да стане по-подходящ за клинична приложимост, както и да приспособява потреблението за разнообразни типове антибиотици и бактерии.

Според план за проучване на антибиотичната устойчивост в международен мащаб през 2019 година близо 1,3 млн. души са умряли в резултат на това събитие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР