Научно изследване допуска идването на чумата от Египет, съобщи phys.org.Учени

...
Научно изследване допуска идването на чумата от Египет, съобщи phys.org.Учени
Коментари Харесай

Чумата отново може да се завърне в Европа

Научно проучване позволява идването на чумата от Египет, заяви phys.org.

Учени от университета в Базел са направили разбор на антични писмени текстове и на данни от археологически находки.

Още Тукидид разказва признаците на болестта през 5-и в. прочие Хр. Атинският историк е подозирал, че епидемията потегля от Етиопия. " Не бива да бъркаме този регион с страната Етиопия. В древността това е общ термин, употребен за означаването на районите южно от Египет ", изясни проф. Сабине Хюбнер от университета в Базел. 

Съвременните проучвания водят до догатката, че по-късните епидемии от чума в Средиземноморито също потеглят от Египет и Етиопия. Болестта опустошава античния свят сред 2-ри и 6-и век. 

Изследването е оповестено в Journal of Interdisciplinary History, разяснява Българска телеграфна агенция.

Има данни, които демонстрират, че така наречен Юстинианова чума (от 541 до 544 г.)  е била предшествана от разпространяване на заболяването в Египет. По-различно е било по време на Антониновата чума (165-180 г.) и Киприановата чума (251-270 г.). Няма доказателства, че епидемиите са тръгнали от Африка, споделя проф. Хюбнер. Но без значение от обстоятелството, че няма доказателства за Египет като първоизточник във всички случаи, има доказателства, че там са съществували фактори, улесняващи разпространяването на инфекциозни заболявания в региона на Средиземноморието. 

Една от основните аргументи за разпространяването на заболявания е бил пазарът, а Египет е бил прочут като " житницата на Рим ". Стоки от Централна Африка и Южна Азия са били превозени по Нил и през Червено море. Пристанищата и корабите са събирали екипаж от разнообразни райони. 

Патогените са се разпространявали към Нил и поради горещия и изсъхнал климат. " Климатичните промени благоприятстват епидемиите ", изяснява съавторът на проучването Брендън Макдоналд. Засушаванията и наводненията към Нил са водели до зле хранещо се население. Фактор за разпространяването на заболявания са били и мухите и комарите. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР