Научният съвет на Националния парк Мачински планини реши да въведе

...
Научният съвет на Националния парк Мачински планини реши да въведе
Коментари Харесай

Вълците ще бъдат повторно въведени в най-старите планини на Румъния

Научният съвет на Националния парк Мачински планини реши да вкара наново вълците на територията на парка и да удвои строго предпазените зони, като в същото време забрани човешката активност на повърхност от към 75% от парка, съобщи организация Аджерпрес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Генералният шеф на администрацията на парка Виорел Роска описа, че решението за наново въвеждане на вълка - тип, предпазен на всички места в Европа - в парка е взето след оценка, показана от румънски и нидерландски експерти от фондацията Rewilding Europe, и дружно с този тип екземпляри от ще бъдат въведени също доблестен елен и елен лопатар.

„ Въвежда се глутница от пет или шест вълка, която би трябвало да включва алфа женска, която ще избере алфа мъжкия. Ще има непрекъснато наблюдаване, с цел да се види дали отделеното пространство и локалната фауна дават задоволително място за основния тип, вълка. За да се случи това, ще би трябвало освен да доведем вълка, само че и да внимаваме с съперниците, а чакалът е главният съперник. Нашето предпочитание е не да го отстраняваме, а да възпрем инстинкта му за размножаване, тъй че вълците да държат надзор над региона ", сподели Роска.

Вълците ще бъдат импортирани от региона на Вранча и ще бъдат следени две години.

С над 3450 типа флора и фауна, само че също и с значими зони на степна растителност, Националният парк Мачински планини, разгласен за биосферен резерват през 1998 година, е единствената зона в Европейския съюз, където степната екосистема се среща със субсредиземноморски и с балкански гори. Мачинските планини са най-старите планини в Румъния.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР