Научният пробив идва след дългогодишни усилия да се осигури ранна

...
Научният пробив идва след дългогодишни усилия да се осигури ранна
Коментари Харесай

Куба спря предаването на ХИВ от майка към дете

Научният пробив идва след дългогодишни старания да се обезпечи ранна пренатална грижа за бременните.

Куба сполучливо отстрани предаването на ХИВ и сифилис от майка на дете, заяви Световната здравна организация (СЗО), представена от Би Би Си.

Директорът на СЗО доктор Маргарет Чан съобщи, че това е едно от най-големите вероятни достижения за човешкото здраве.

Научният пробив идва след дългогодишни старания да се обезпечи ранна пренатална грижа за бременните, включваща редица проучвания и медикаменти, които да спрат предаването на тези болести от майката към детето.

От СЗО се надяват и други страни да реализират същия триумф.

Всяка година, в международен мащаб, към 1,4 милиона дами, живеещи с вируса на ХИВ забременяват. Ако не се вземат ограничения, съществува сред 15 и 45% риск от предаване на вируса към детето по време на бременността, раждането или кърменето.Този риск пада до към 1%, в случай че се одобряват антиретровирусни медикаменти от майките и техните бебета.

Всяка година близо милион бременни дами по света страдат от сифилис. Но с здравно наблюдаване и уместно лекуване тези бъдещи майки могат да избегнат затрудненията за тях и за децата им.

В Куба, съгласно наличните публични данни, по-малко от 2% от децата, чиито майки заболели са родени с вируса на ХИВ. Това е най-малкият вероятен % при съществуващите способи за предварителна защита.

В международен мащаб, седем от всеки 10 бременни дами, живеещи с ХИВ в страните с ниски и междинни приходи, получават ефикасни антиретровирусни медикаменти за попречване предаването на вируса на децата си.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР