Научният комитет по проблемите на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската

...
Научният комитет по проблемите на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската
Коментари Харесай

Европейската агенция по лекарствата препоръча ограничаване на лечението с естрадиол

Научният комитет по проблемите на лекарствената сигурност (PRAC) към Европейската организация по медикаментите (EMA) е удостоверил рекомендацията си за ограничение на използването на високодозови вагинални кремове, съдържащи естрадиол. Това оповестиха от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ). Вагиналните кремове с естрадиол се употребяват при лекуване на дами в менопауза. ЕМА преоръча тези кремове да бъдат използвани единствено за един лековит курс от най-много 4 седмици.

“Научният комитет по проблемите на лекарствената сигурност (PRAC) към Европейската организация по медикаментите (EMA) удостовери рекомендацията си за ограничение на използването на високодозови вагинални кремове, съдържащи 100 микрограма/грам (0.01%) естрадиол за еднократен курс на лекуване до 4 седмици. Това е разследване от преразглеждането на рекомендацията на комитета от октомври 2019 година, поискана от една от фармацевтичните компании, които оферират на пазара високодозов вагинален крем, съдържащ естрадиол “, се показва в известието.

PRAC прегледа наличните данни за сигурност и резултатност на високодозовите вагинални кремове, съдържащи естрадиол, показани за лекуване на признаците на вагинална недоразвитост при дами в менопауза. Данните демонстрират, че при приложимост от дами в менопауза се доближават кръвни равнища на естрадиол, които са по-високи от естествените при постменопаузални дами.

PRAC смята, че равнищата на естрадиол в кръвта са притеснителни и могат да доведат до нежелани резултати, като тези, следени при използване на хормонозаместителна терапия (ХЗТ).

Нежеланите лекарствени реакции при използване на хормонозаместителна терапия, призната през устата или през кожата (чрез пластири) включват: венозен тромбоемболизъм (образуване на кръвни съсиреци), инсулт, рак на матката, рак на гърдата. Освен това данните за продължителна приложимост на високодозови кремове с естрадиол са лимитирани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР