Научните изследвания и иновациите трябва да заемат все по-централно място

...
Научните изследвания и иновациите трябва да заемат все по-централно място
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Значението на инвестициите в наука и иновации никога не е било по-голямо

Научните проучвания и нововъведенията би трябвало да заемат все по-централно място в нашето общество, да бъдат мотор на измененията, на софтуерния ни напредък и на стремежа ни към нови достижения. Посредством тях освен ще реализираме по-високо развиване на стопанската система ни, само че ще използваме капацитета на нашите гении и ще ги задържаме тук, в България.
 
Това съобщи вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов при откриването на Центъра за цифрови технологии към Техническия университет в София, финансиран с европейски средства по Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ".
 
Центърът е ситуиран на повърхност от над 2500 кв.м. и в него са построени 14 лаборатории със профилирано съоръжение, лекционна зала с 140 места, библиотека и кабинети за преподаватели и откриватели. Изградената инфраструктура е с най-съвременна техника и благоприятни условия.
 
 Атанас Пеканов Атанас Пеканов Източник: Пресцентър на Министерски съвет
" Значението на такива вложения в никакъв случай не е било по-голямо, защото бързият прогрес на изкуствения разсъдък и автоматизацията трансформират метода, по който живеем и работим. Въпреки някои страхове, цифровизацията и новите технологии не са източник на закани, а в противен случай – в историята на човечеството те постоянно са били мотор за просперитета, икономическия напредък и основаването на работните места на бъдещето ", уточни Пеканов.
 
Той уточни, че вложенията в нашите просветителни и проучвателен системи е толкоз значимо в сегашния миг и е от значително значение за построяването на стабилно бъдеще за нас и идващите генерации. " Центърът за цифрови технологии на Технически университет – София е превъзходен образец за това и аз се веселя, като вицепремиер по ръководство на европейските средства, че България с поддръжката на европейските политики по доближаване и научни проучвания и нововъведения са съдействали за неговото създаване ", добави той.
 
В Центъра ще бъдат обучавани и ще специализират годишно към 3000 български и задгранични студенти и докторанти, а основаната инфраструктура разрешава осъществяването на научни и проучвателен задания и планове от най-високо равнище. Същевременно това е образец и за сполучливия модел за създаване на висшето обучение и научните проучвания посредством взаимно и тясно взаимоотношение с промишлеността и частния бранш, посочи вицепремиерът.
 
" Инфраструктурата, която откриваме през днешния ден, ще има значимата роля да даде на нашите студенти верните умения и познания, с цел да съумеят в цифровата епоха, и да подсигуряваме, че те са готови да възприемат новите технологии, когато те се появят. Същевременно ще подкрепи и нашите откриватели да развиват своята научна активност, като по този метод развиваме знанията и подтикваме нововъведенията в областта на цифровите технологии в България. Това е значимо, тъй като научноизследователската и развойна активност ни дава опция да разширяваме границите на вероятното и да създаваме нови технологии, които могат да трансформират живота ни и да провокират гражданска война в индустрията. Инвестирайки в нея можем да допринесем за това България и Европа като цяло да останат в челните редици на софтуерните нововъведения и да основат нови благоприятни условия за бизнеса и хората на целия континент ", акцентира Пеканов.
 
 Откриването на Центъра за цифрови технологии към Техническия университет в София Откриването на Центъра за цифрови технологии към Техническия университет в София Източник: Пресцентър на Министерски съвет
Той прикани паралелно с разходването на съществени суми за обучение, научни проучвания и нововъведения, планувани в Плана за възобновяване и новите европейски стратегии, да не пропущаме значимостта на това вложенията да вървят ръка за ръка с промени, налагащи оптимално високи стандарти.
 
" Само по този метод ще подсигуряваме, че българските гении ще доближат международното равнище, на което са способни ", заключи Атанас Пеканов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР