Научната консултативна група за възникващи опасни патогени (SAGO), сформирана от

...
Научната консултативна група за възникващи опасни патогени (SAGO), сформирана от
Коментари Харесай

СЗО създава експертна група по нови патогени

Научната консултативна група за зараждащи рискови патогени (SAGO), образувана от Световната здравна организация (СЗО), организира първата си среща. Маритие Вентер от Южна Африка е назначен за ръководител, а французинът Жан-Клод Манугера е назначен за заместник-председател, оповестиха от централата на СЗО в Женева, представени от БГНЕС.

Срещата на групата " е значително процедурна и включваше назначение на ръководител и заместник-председател ". „ Групата реши да се среща постоянно и незабавно, с цел да се концентрира върху цялостната рамка за проучване на появяването на нови патогени, както и бързо да оцени актуалното схващане за произхода на SARS-CoV-2, вируса, който предизвиква “, сподели СЗО.
СЗО: Ваксините избавят животи, само че не стопират изцяло предаването на вируса
Вирусът SARS-CoV-2 ще продължи да се популяризира интензивно, до момента в който обществата се връщат към общественото разбъркване и подвижност от пред...

Създаването на SAGO беше оповестено на 20 август. Групата включва 28 специалисти от Русия, Австралия, Бразилия, Германия, Индия, Китай, Съединени американски щати, Франция и Южна Африка. Експертите ще поучават организацията „ за създаването на световна рамка за идентифициране и осъществяване на проучвания за произхода на зараждащи и наново появяващи се патогени с епидемиологичен и пандемичен капацитет, в това число SARS-CoV-2 “. Подчертава се, че основаването на тази конструкция е належащо за навременната оценка на рисковете от огнища на рискови болести на планетата, като се вземат поради следствията от пандемията на ковид. Групата включва експерти от разнообразни научни дисциплини, в това число вирусология, епидемиология, екология, микробиология, бактериология, здравна статистика, ветеринарна медицина, нравственос и биобезопасност. В тази връзка от централата на СЗО припомниха, че светът е изправен пред възходящ брой закани, свързани с появяването на нови патогени и повтарящи се огнища на предходни. Това са по-специално SARS-CoV-2, MERS-CoV, Lassa, Marburg, Ebola, Nipah, птичи грип.

В тирада на първата среща на SAGO генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус означи, че образуването на експертната група в света е получило „ невиждано внимание “: бяха получени повече от 800 заявки от претенденти от повече от 100 страни. Той напомни, че „ политизирането на въпроса за произхода на SARS-CoV-2 се трансформира в сериозна спънка за научния развой на схващане от кое място идва този вирус “ и тази обстановка „ излага целия свят на риск “. В тази връзка задачата на групата ще бъде „ да върне фокуса на вниманието непосредствено към науката “. Според ръководителя на СЗО, по-специално специалистите ще бъдат ангажирани с „ създаването, наблюдението и поддръжката на идната серия от изследвания за произхода на SARS-CoV-2 “.

В взаимен отчет на СЗО и Китай, оповестен през март тази година след интернационална задача в Ухан, беше маркирано, че най-вероятният сюжет за появяването на COVID-19 е прекосяването на заболяването от прилепи към друго животно, което по-късно инфектирани хора. Въпреки това, към днешна дата специалистите не са стигнали до дефинитивно умозаключение за това по какъв начин тъкмо вирусът е стигнал до пазара на морски блага в Ухан.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР