Научна конференция "В началото бе "Историята", във връзка с честванията

...
Научна конференция "В началото бе "Историята", във връзка с честванията
Коментари Харесай

В Банско: Научна конференция по случай 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 г. от написването на История славянобългарска  

Научна конференция "В началото бе "Историята ", по отношение на честванията по случай 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска " стартира през днешния ден в Банско.
"Годишнините са мотив за национална горделивост и принос за българските чест и достолепие. Определяме Паисий като исполин на нашата история, а Българската православна черква преди 60 години го канонизира като светец, по този начин, както го усеща и тачи целият български народ, освен тъй като е разгласен за светия, а тъй като е свято неговото дело ", сподели при откриването на научния конгрес кметът на Банско Иван Кадев.

В словото си той акцентира, че за хората в Банско отец Паисий има и друго измерение - доста персонално, съкровено и закодирано в гените на локалните хора. Той уточни, че всички би трябвало да се стремим да бъде ярко бъдещето на България, по този начин, както го е завещал отец Пасий - "да не се срамим, че сме сме българи, само че и да не се посрамваме с народа български ".
"Личността на Светогорския духовник справедливо заема почетно място освен в националната памет, само че се радва и на многолетен изчерпателен интерес от научната ни общественост. Историци, литератори, езиковеди, културолози и публицисти са посветили хиляди страници в разгадаване на неговата персона и живот, на неговата епохална творба и на следите, които тя оставя в духа и битието на българите ", сподели при откриването акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките.

Той уточни, че годишнините, свързани с Паисий Хилендарски, през годината са прелестен мотив да се обърнем още един път, със силата на безпристрастното постоянно дирене към зората на онази ера, "която възроди националния дух на българския народ и го възкреси за нов държавен живот, с цел да бъде и той неразделна част от свободните европейски нации ". Той посочи, че Паисий Хилендарски е измежду тези създатели на незначителен по размер труд, който обаче е съумял да завладее трайно мозъците и сърцата на съвременниците си, само че и на идващите генерации. "Вече 260 години "История славянобългарска " проължава да вълнува, да буди въпроси у читателите, да провокира диспути в научните среди, а и измежду обществото. Това е сигурен белег, че тя е жива и настояща и през днешния ден, че има непокътнато място в българската историография, просвета и литература ", добави акад. Ревалски.
"Знате, че съм представител на точните науки, закърмен съм с пробните способи, теоретичните модели, метода на Нютон, който е в основата на естествознанието, само че когато ме попитат дали имам вяра в чудеса, отговорът е да, имам вяра в чудото на словото, чудото на добротата, хубостта и любовта. А когато силата на словото се съчетае с добротата и любовта към хората, когато се усети духът на времето и се сложи в подтекста на историята, тогава стават чудеса, които трансформират ориста на народите. И това е ролята на Паисий в нашата история ", уточни министърът на образованието Николай Денков. Той добави, че в това знамение има доста легенди, има доста незнайни, а той фактически има вяра, че би трябвало да се развият научните знания за Паисий Хилендарски, не с цел да се трансформират митовете, "а с цел да се поучим по какъв начин в живота се случват тези чудеса, тъй като имаме потребност от тях ", добави министърът.
"Годишнините тази година са доста добър мотив, в доста уместно време още веднъж да си напомним делото на Св. Паисий и да се отдаде дължимата респект към неговата персона за това, което е направил за своя народ и своята религия. Със сигурност можем да го назовем светилник на вярата и родолюбието, подстрекател и будител, откривател на истината в историята. В тази връзка вие, които през днешния ден изследвате и изучавате историята, може да гледате на него като на собствен настойник и лидер в това нелеко, само че доста отговорно дело, сподели Неврокопския митрополит Серафим. Той добави, че истината би трябвало да бъде поддържана и излъчена в нейния автентичен тип. "Тя не би трябвало да обслужва избрани политически настроения в другите времена, само че постоянно да съпъства тези непреходни полезности, които поколенията би трябвало да наследяват от своите прародители ".
Преди откриването на конференцията министърът на образованието Николай Денков, ръководителят на Българска академия на науките Юлиян Ревалски, представители на научните среди и духовенството, общинската власт, жители, сервираха цветя и се поклониха на паметника на Паисий Хилендарски в центъра на Банско. Те бяха поздравени от деца от детските заведения в града. Участниците и гостите в конференцията разгледаха и галерия, подредена във фоайето на читалище "Никола Вапцаров ".
Експозицията показва първи сведения за "История славянобългарска " и разнообразни изявления, съхранявани в Българска академия на науките, показани са преписи и препратки на "Историята ", както и проучвания за Паисий Хилендарски от фондовете на Българска академия на науките. Показани са преводи и проучвания на непознати учени. Изложбата е на Държавния културен институт при Министерство на външните работи и централната библиотека при Българска академия на науките.
Генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев подписа през вчерашния ден контракт за партньорство на организацията с Българската академия на науките (БАН) и община Банско по отношение на честванията по случай 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „ История славянобългарска “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР