Научна конференция Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност,

...
Научна конференция Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност,
Коментари Харесай

Научна конференция на българското село в ПУ


Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, еднаквост, заместничество ” ще събере учени в региона на културната и обществената антропология, етнологията и социологията от цялата страна.

Конференцията ще се организира в интервала 18-20 април 2024 година в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски ”, зала „ Компас “.

Програмата включва 7 научни сесии и посещаване на терен в село Старо Железаре, където участниците ще дискутират повдигнатите въпроси и дружно ще споделят и преживеят селото.

На 19 април от 18:00 ч. ще бъде показана книгата на гл. ас. доктор Мария Кисикова.

Изчезването или пък сполучливото развиване на селата, повишението на качеството на живот на разнообразни пластове на популацията, възобновяване на раздрани връзки сред поколенията са единствено няколко аспекта от комплицираната и пъстра картина на провокациите, които от ден на ден ще изискват ограничения за превъзмогване на демографската, обществена и културна рецесия в разнообразни райони и територии.

Научните сесии на конференцията ще показват тематики, които засягат моделите за възкръсване и резистентност на териториите; трансформациите в поколенческата конструкция на селата; практическите тактики на селските общности; „ преоткриване “ на традициите и наследствата.

Областите на изследвания следват проблемите на виталните преходи, рецесии, миграции; трансформации в селата и артисти на промяната; облици, памет, наследство; наследства и наследници; традиция и смяна и други

Участници са учени и откриватели от ПУ „ Паисий Хилендарски “, СУ „ Св. Климент Охридски “, Нов български университет,  Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски “, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – Българска академия на науките, Институт по биоразнообразие и екосистемни проучвания – Българска академия на науките

Конференцията е заключително събитие по план „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, еднаквост, заместничество “, КП 06-Н40/5 финансиран от народен фонд “Научни проучвания ”.

Събитието е част от честванията на 20-годишнината от основаването на Философско-историческия факултет към Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “.

Програмата на конференцията може да намерите тук: https://selovprehod.uni-plovdiv.bg/images/Programa-konferenciq-18-20042024.pdf

Резюмета на научните публикации може да намерите тук: https://selovprehod.uni-plovdiv.bg/images/Resumeta-konferenciq-18-20-2024.pdf
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР