Нация, която не уважава своята история, култура и традиции, няма

...
Нация, която не уважава своята история, култура и традиции, няма
Коментари Харесай

Президентът: Нация, която не уважава своята история, култура и традиции, няма бъдеще

Нация, която не почита своята история, просвета и обичаи, няма бъдеще.

Това съобщи президентът Румен Радев на откриването на експозицията на Института за етнология и фолклористика „ Времена и хора: живите обичаи на България “.

Тя се организира под негов патронаж и е ситуирана в реставрираните зали в източното крило на някогашния Княжески замък в София, оповестиха от прессекретариата на президента.

На събитието президентът беше съпроводен от брачната половинка си Десислава Радева.

„ Блестящите българските учени и откриватели се нуждаят от по-голяма поддръжка. Техните старания би трябвало да се мерят с съответни и съвременни способи за финансиране, а високият им капацитет да има една огромна социална поддръжка, с цел да могат те да го разпрострат в името на България “, изясни Радев.

Държавният глава дефинира експозицията като впечатляващо благосъстояние, което обгръща разнообразни райони от България в разнообразни столетия и слага в центъра индивида с неговия дом, занаят, обичай, вярвания и среда за другарство.

„ Експозицията съумява да показа етническите, религиозните, битовите и духовните разлики, с които в България сме богати. Всички те са обединени под един общ знаменател, тъй като духовното пространство, в което се основават, взаимно обогатяват и предават през поколенията носи едно име – България “, уточни Румен Радев.

Президентът поздрави екипа на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките за основаването представителната експозиция, която е изложена след близо 40 години спиране.

Експозицията показва живота и формите на другарство в селото и в града през последните 200 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР