Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на

...
Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на
Коментари Харесай

НАСА отново отложи изстрелването на ракетата до Луната

Националното ръководство по аеронавтика и проучване на галактическото пространство на Съединени американски щати (НАСА) отсрочи изстрелването на свръхтежката ракета притежател Space Launch System, носеща галактическия транспортен съд Orion до Луната в събота заради щета в зареждането с гориво. Това се споделя в известие на НАСА, представено от Wall Street Journal .

" Около 11:17 беше решено да се откажем от опита за изстрелване на задачата " Артемида I “. Специалистите се сблъскаха с проблем с приключването на течен водород при зареждане на главната степен на ракетата. Многобройните старания за премахване на приключването <...> не взеха решение казуса. Инженерите събират спомагателни данни “, декларират от ръководството.

НАСА отстранява течния водород и О2 от бустерните резервоари. Изстрелването беше планувано галактическия център Джон Ф. Кенеди във Флорида в 14:17 ET (21:17 българско време). Корабът трябваше да направи няколко обиколки към Луната и да се върне на Земята. В понеделник изстрелването също не се състоя заради приключване на водород при презареждане.

От април 2021 година инженерите на НАСА сглобяват ракетата, която ще бъде изстреляна като част от лунната задача " Артемида I “. На борда на Orion, като част от тестовия полет, ще има три манекена, които се употребяват, наред с други неща, за премерване на равнището на радиация по време на полета.

През пролетта на 2019 година НАСА разгласи плана на програмата Artemis, която ще се състои от три етапи. Първият от тях (Артемида I) планува безпилотен полет на Орион към Луната и връщането му на Земята. Вторият стадий (Артемида II) съставлява полет към естествения сателит на Земята с екипаж на борда. В третия стадий от задачата (Артемида III) НАСА очакваше да изпрати астронавти на Луната през 2024 година и по-късно да ги изпрати на Марс почти в средата на 30-те години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР