Националното учение Валахиа 2023, симулиращо тежка авария в румънската АЕЦ

...
Националното учение Валахиа 2023, симулиращо тежка авария в румънската АЕЦ
Коментари Харесай

В Румъния симулират три дни авария в АЕЦ Черна вода

Националното обучение " Валахиа 2023 ", симулиращо тежка повреда в румънската АЕЦ " Черна вода ", се организира от 3 до 5 октомври. Населението е предизвестено да не изпада в суматоха, защото това не е действителна изключителна обстановка.

" Ще се организира националното обучение за пораждане на незабавна ядрена/радиологична обстановка " Валахиа 2023 ", което симулира сюжет на тежка повреда в АЕЦ " Черна вода ". Предвид обстоятелството, че напредването на силите ще се прави тъкмо както при намеса, с акустични и светлинни сигнали, предизвестяваме и молим популацията да не изпада в суматоха, това не е действителна изключителна обстановка ", сэобщиха от Инспектората за изключителни обстановки " Добруджа ".

Учението, което ще се организира в продължение на 8 часа, е част от плана " Подобряване на нуклеарната сигурност и сигурност в Румъния - повишение на устойчивостта при бедствия и готовността за реакция при нуклеарни и радиологични събития ", финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Основната цел на учението е да се ревизират и интегрират проектите и процедурите за реагиране при нуклеарна повреда.

" Националното обучение " Валахиа 2023 " съставлява опция за възстановяване на способността за реагиране при малко евентуални нуклеарни и радиационни повреди, като по този метод се подсигурява отбраната на популацията, околната среда и имуществото ", се отбелязва още в известието.

Атомната електроцентрала " Черна вода " е единствената в Румъния и се намира в окръг Констанца, Югоизточна Румъния. Централата е открита публично през 1996 година и работи с два реактора с канадската технология CANDU 6, като сега покрива към 20 % от потреблението на електрическа енергия в Румъния.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР