Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в своя

...
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в своя
Коментари Харесай

И личните лекари не искат фармацевтите да заменят свободно лекарства с генерици

Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в своя позиция отхвърля изрично концепцията въвеждане опция за генеричното заменяне на медикаменти в несъгласие с Наредба №4 от 4 март 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Общопрактикуващите лекари поддържат (БЛС) по проблема.

Позицията на НСОПЛБ по отношение на опитите за узаконяване на свободно генерично заменяне на лекарства е изпратена до здравния министър Христо Хинков, зам.-министъра на опазването на здравето Илко Гетов, шефа на (Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов и ръководителя на БЛС Иван Маджаров.

Във връзка с обсъжданата за опция за промяна на назначената от доктор терапия от страна на фармацевта - така наречен генерично заменяне, персоналните лекари са безапелационни, че всеки експерт би трябвало да извършва дейности от професионалната си  компетентност: лекарите - да диагностицират и лекуват посредством установяване на лечението, а фармацевтите - да извършват предписаното лекуване, по този начин както е заложено от лекуващия доктор. От НСОПЛБ означават, че опция за генерично заменяне на лекарства има, само че при изискване, че е категорично посочена от назначилия лекуването доктор, който по закон носи цялата отговорност за следствията от извършеното лекуване.

От сдружението акцентират също, че общопрактикуващият доктор познава напълно съответния пациент от години в био-психо-социален аспект: анамнеза на живота, сегашна клинична картина, алергични прояви, съпътстващи болести и терапия, съответните лекарствени взаимоотношения и противопоказания, обществена среда и привички, финансов статус и настройки за придържане към една или друга терапия и други Същевременно само персоналният доктор можел да наблюдава и познава резултата от предхождащо лекуване - липса или неудовлетворителен резултат от един или различен медикамент, дейната му субстанция или помощни субстанции, характерни за всяка комерсиална форма, отношението на пациента към медикамента, което значително дефинира и степента на съдействие от негова страна. От НСОПЛБ изясняват, че по този начин лекуването се в това число и на опита и наблюдението.
 И лечебните заведения са срещу замяната на медикаменти в аптеките без решение на доктор
И лечебните заведения са срещу замяната на медикаменти в аптеките без решение на доктор

Защото диагностичния развой при лекуването на пациента не е от компетентността на фармацевтите

От Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, че според т 2. на алинея 1 член 34 от Наредба № 4 от 4 март 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули не се позволява генерично заменяне на наставления от лекаря лекарствен артикул, като категорично е посочено, че когато лекарственият артикул е постановен под комерсиалното си име, се отпуска тъкмо предписаният артикул.

От сдружението цитират и съответните текстове:

Чл. 34. (1) При разпределяне на предписани лекарствени артикули се съблюдава следният ред:

1. (изм. - Дъждовни води, бр. 81 от 2013 г.) когато лекарственият артикул е постановен посредством интернационално непатентно или фармакопейно название на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен артикул, позволен за приложимост в страната, който съдържа предписаното интензивно вещество, като наложително се съблюдават предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица;

2. когато лекарственият артикул е постановен под комерсиално название, се отпуска тъкмо предписаният артикул.

(2) Когато аптеката не разполага с наставления лекарствен артикул, магистър- фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея. "

" Не би трябвало да подценяваме и опцията за основаване на корупционни практики , която би била насърчена от въвеждането на алтернатива за генерично заменяне без единодушието на назначилия лечението доктор, показват още общопрактикуващите лекари. Те допълват, че има така наречен интегрални схеми (хоризонтални и вертикални), които са изключително комфортни за притежатели, които имат цялата верига - производство-разпространение-продажба. Има и такива, които я имат отчасти, от второто равнище до аптеката, в това число, декларират също от НСОПЛБ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР