Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) потвърждава позицията

...
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) потвърждава позицията
Коментари Харесай

Джипитата подкрепят отказа от дублиране на хартиена и е-документация, заложен в ЗЗ

Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) удостоверява позицията си и поддържа, чиято цел е унищожаване на основаното през последните месеци по едно и също време поддържане на медицински документи под формата на електронен медицински документ и документи на книжен притежател, както и дублирано изпращане на една и съща електронна информация до няколко институции. Това се споделя в мнение на Сдружението на общопрактикуващите лекари по измененията в Закона, препоръчани от доцент Васил Пандов и група народни представители от ПП-ДБ.

„ Този дуализъм опорочава преимуществата, които се чака да сътвори електронизацията на документооборота в системата на опазването на здравето, като основава безпричинно огромна административна тежест за изпълнителите на медицински действия и бе избрана като водещ минус на уредбата и противоречаща на материалните и човешки инвестиции в поддържането на здравни записи в НЗИС “, означават от Сдружението в мнението си.

„ Всяка дублираща „ хартиезация “ препятства и спъва процеса на „ електронизацията “, краде от клиничното време на лекарите, губи се времето и на пациентите и води до неефективност. Ето за какво поддържаме препоръчаните промени в Закона за здравето, като си разрешаваме да ги допълним с оферти, които основават по-голяма изясненост и сигурност за пациентите и лекарите “, показват общопрактикуващите лекари.

Те поддържат изброените в Закона благоприятни условия за верификация на пациентите, като смятат, че внедряването на електронна здравноосигурителна (чип) карта, с която се удостоверява реализирането на електронния обзор, би трябвало да се вкара с ускорени темпове. „ Картата е с извънредно ниска еднократна себестойност и служи за идентифициране и вход в системата, осигуряваща електронния обзор. Това е работещо изискване в страните от Европейски Съюз и допуска въвеждане на съответните клаузи в българските нормативни документи “, аргументират се от НСОПЛБ.

Общопрактикуващите лекари също по този начин считат за подходящо в промените да бъде посочен съответен период и ред, в който Министерство на здравеопазването да извърши написаното в Закона и да направи съответните промени в Наредбата за действието на НЗИС, Наредбата за реализиране правото на достъп до здравна помощ, Наредбата за имунизациите, Наредбата за диспансеризация и профилактика, Наредбата за съобщаване, регистрация и доклад на заразните заболявания, Наредбата за здравна експертиза, Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на здравната експертиза, съгласно на измененията в Защитена зона.

„ Дигитализацията в опазването на здравето не е единствено превръщане на няколко хартиени документа в електронни, а смяна в документооборота, в съхраняването на здравна информация, в потреблението на тази здравна информация от лекуващите лекари в интерес на пациентите и от институциите в интерес на публичното здраве. Тя е значима стъпка, изискваща смяна в работните процеси освен при лекарите и лечебните заведения, а най-много в институциите, имащи отношение и допирни точки със опазването на здравето: Министерство на здравеопазването, РЗИ, НЦОЗА (Национален център по публично здраве и анализи), НЗОК, РЗОК, Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите, МТСП, ГРАО, Министерство на вътрешните работи и други “, акцентират от сдружението в мнението си и заявяват подготвеност за разискване на техните оферти в подобаващ формат.

С цялото мнение на НСОПЛБ и предложенията в него можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР