Националното сдружение на общините в България предлага 10-годишна програма, за

...
Националното сдружение на общините в България предлага 10-годишна програма, за
Коментари Харесай

Санирането на сградите: Кметове предлагат финансиране на всички проекти от резервния списък

Националното съдружие на общините в България предлага 10-годишна стратегия, с цел да може да се санира целият жилищен фонд в страната. Според кметовете на общини обаче, с цел да се случи това, ще е належащо освен европейско финансиране, само че и да се употребяват благоприятни условия от държавния бюджет.

Едва 20% от кандидатствалите по първия стадий на програмата за саниране в страната са утвърдени. В Карлово 16 многофамилни здания ще получат финансиране, при общо 30 кандидатствали. Заради подозрения към класирането, кметът предлага цялостен одит на енергийните документи, без обаче да се стопира процеса на саниране.

" Имаме постъпили над 30 тъжби, в множеството се приказва, че има нереално направени енергийни документи ", сподели доктор Емил Кабаиванов - кмет на Общината Карлово и член на УС на НСОРБ.

Националното съдружие на общините у нас оферират 3-годишна стратегия, която да финансира всички планове в аварийния лист, на обща стойност над 2 милиарда лв. и 10-годишна стратегия, с цел да бъде саниран целият жилищен фонд в страната.

" Имахме среща и министърът прояви схващане, само че решението би трябвало да бъде на равнище Министерски съвет. Със средства от запаси по Плана за резистентност. Тригодишният период е рационален и действителен, с цел да бъдат осъществени всички здания от аварийния лист ", акцентира доктор Емил Кабаиванов.

Около 2000 са постройките в аварийния лист. Голяма част от хората, поели уговорката да създадат сдружения и да отделят пари, ще останат излъгани. Общините също помогнаха. Друг проблем е, че тези хора губят мотивация да аплайват във втория стадий на програмата, в който би трябвало да обезпечат съфинансиране от 20%

" Абсолютно всички семейства вложиха лични средства за изработката на тези енергийни парспорти. Средствата са към 600 - 700 лева на домакинство и нямат приходи и ситуацията сега е доста зле. Възрастните хора, в случай че им кажем, че би трябвало да връщат, няма да им е доста добре ", съобщи Койчо Мутафчийски - представител на съдружие в Карлово.

Кметовете чакат да бъде взето политическо решение за постройките от аварийния лист до месец.

Автор: Станислава Христова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР