Националното сдружение на частните болници излезе в четвъртък с позиция,

...
Националното сдружение на частните болници излезе в четвъртък с позиция,
Коментари Харесай

Частните болници не искат да правят търгове за лекарства, а НЗОК да ги купува вместо тях

Националното съдружие на частните лечебни заведения излезе в четвъртък с позиция, в която се афишира срещу проектите на държавното управление да ги задължи да вършат публични поръчки. Вместо това те желаят НЗОК да договаря по поръчки от лечебните заведения количества и цени на медикаментите и да заплаща непосредствено на доставчиците. Това, съгласно тях, ще реши казуса със засечената седемкратна разлика в цената, на която частните лечебни заведения са купували съответно лекарство спрямо държавните и общинските.

“Казано в резюме, вместо да се организират над 30 търга по няколко пъти в годината, НЗОК да контракти с производителите цената на доставка и да заплаща непосредствено на тях. Така цената ще е идентична за всички, а бидейки единствен покупател, касата може да контракти доста по-добри условия на доставка, включително и най-ниските вероятни цени “, разясниха от сдружението.

Така съгласно частните лечебни заведения няма да се постанова и да се нарушава европейското право с неподходящи последствия от това. Те не престават да са уверени, че по право са освободени от публични поръчки, даже откакто здравният министър удостовери, че Европейска комисия е почнала процедура против България и упорства и частните лечебни заведения да ги организират, когато употребяват публичен запас.

Частните лечебни заведения са за централизиран търг, само че без да се явяват на него

“100 търга, без значение кой ги организира, са 100 обособени условия за корупция. Един търг е единствено едно изискване за корупция. Нека отстраняваме всевъзможни условия за корупция и кръгови доставки в лечебните заведения през лични дистрибутори и дано НЗОК да се занимава с това нещо “, разяснява пред Mediapool mредседателят на сдружението и собстевник на пловдивската болница “Тримонциум “ Красимир Грудев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР