Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС) изпрати

...
Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС) изпрати
Коментари Харесай

Студентските съвети настояват за още 100 млн. лева за ремонти на общежития

Националното посланичество на студентските препоръки в Република България (НПСС) изпрати позиция до Народното събрание и до Министерския съвет, в която упорства за разпределяне на спомагателни 100 млн. лв. към към този момент обезпечените 100 млн. лв. за поправки в студентските общежития, оповестяват от НПСС.

В позицията до народните представители и министрите студентите упорстват за продължение на програмата за ремонт на студентските общежития, която стартира през 2020 година В доводите си представителите на студентите разясняват, че ремонтите в студентските общежития са извънредно нужни. В доста от тях поправки не са правени от самото им изграждане през 1970 година, а други са затворени, тъй като са рискови за обитаване.

Студентите упорстват средствата по програмата за ремонт на студентските общежития да бъдат увеличени от 100 млн. лв. на 200 млн. лв..

Осигуряването на средства по " Програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за ръководство на държавните висши учебни заведения и на " Студентските столове и общежития ЕАД " е опция да се развива социално-отговорна политика на страната към студентите, се споделя в позицията.

В нея бъдещите висшисти споделят, че отпуснатите средства с решение на Министерския съвет от 4 октомври 2023 година в размер на 100 млн. лв. за поправки са незадоволителни на фона на нуждата от реновиране. Подадените от висшите учебни заведения голям брой планове по програмата са в размер на близо 300 млн . лв. и демонстрират нуждата от възобновяване на постройките, в които живеят студентите. Осигурените средства обаче в размер на 100 млн. лв. ще бъдат незадоволителни, с цел да бъдат обезпечени всички планове.

Студентите показват загрижеността си за здравето и живота на сътрудниците си и се обръщат към виновните институции с искане за обезпечаване на по-добра социално-битова среда за сътрудниците си в страната.

От НПСС упорстват да бъде взето виновното решение да бъде повишен бюджетът на програмата с спомагателни 100 млн. лв. за интервала 2024-2026 година, с цел да може да се обезпечи финансирането на спомагателни планове от подадените за реновиране и ремонт на студентските общежития.

Бъдещите висшисти упорстват изпълнителната и законодателната власт да заложат в осъществяването на бюджетната рамка средствата по " Програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за ръководство на държавните висши учебни заведения и " Студентските столове и общежития ЕАД ", да бъдат 200 млн. лв. за интервал от три години, като за бюджетната 2024 година средствата да бъдат в размер на 100 млн. лв., а оставащите 100 млн. лв. да бъдат разпределени за бюджетните 2025 и 2026 години, се споделя в позицията на НПСС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР