Националното преброяване ще продължи по електронен път до края на

...
Националното преброяване ще продължи по електронен път до края на
Коментари Харесай

В пъти под очакваното: Около 1 млн. души са се преброили онлайн

Националното броене ще продължи по електронен път до края на септември, реши държавното управление.

Въпреки че в първия ден електронното броене беше забавено поради хакерски офанзиви, сега наподобява, че върви безпрепятствено. Над един милион души са се преброили онлайн досега – много по-малко от предстоящото.

Хората към момента имат въпроси: дали да вписват телефонния си номер, по какъв начин да преброят родителите си и куп други. Затова от Национален статистически институт отвориха център за подпомагане по въпроси, свързани с преброяването, в централата си в София.

Всеки, който желае може да пристигна и да потърси отговори на въпросите. С помощта на чиновниците може и да се преброи на място.

Снимка: btvnovinite.bg

Милчо Рангелов е решил да съчетае аналоговия метод на броене с електронния - чиновник на Национален статистически институт му оказва помощ да се преброи посредством онлайн системата. Милчо признава, че самичък няма да се оправи.

В първите 10 дни на електронното броене към 40 хиляди души са потърсили съвет по телефона по какъв начин да се оправят с попълването на преброителната карта. „ Трябва ли всеки член на семейството да попълня обособена преброителна карта ", е измежду най-често задаваните въпроси. Отговорът е „ не “.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Това е задачата на удължаването. Повече хора да се преброят електронно и да няма директен физически контакт. Помощният център го направихме, тъй като доста позвънявания получаваме, че хората не могат да се оправят или не знаят кое тъкмо къде да запишат “, изясни Диана Янчева, зам.-председател на Национален статистически институт.

Места, на които хората могат да задават въпроси, има и в други обитаеми места, проведени от локални читалища или общини.

Снимка: btvnovinite.bg

От Национален статистически институт чакаха към 70% от популацията да се преброи електронно. Данните към този момент са надалеч от задачата. Глобата за отвод от броене е 160 лева, само че тя се постанова извънредно рядко. От преброяването и данните от него обаче зависят доста бъдещи политики, които засягат всички.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР