Националното движение за стабилност и възход (НДСВ) провежда Деветия си

...
Националното движение за стабилност и възход (НДСВ) провежда Деветия си
Коментари Харесай

НДСВ с грандиозен замисъл да възкръсне на политическата сцена

Националното придвижване за непоклатимост и напредък (НДСВ) организира Деветия си постоянен конгрес, който включва доклад за активността, промени в устава и избор на ново управление на партията, предава Българска телеграфна агенция.

Форумът заседава в огромната зала на Федерацията на научно-техническите съюзи в София, на ул. „ Г.С. Раковски “ 108, където през 2001 година Национална движение „Симеон Втори" се основава като Национално придвижване „ Симеон Втори “ след завръщането на Симеон Сакскобургготски дефинитивно в България. Присъстват 164 делегати. 

В началото на конгреса беше прочетен и приветствен адрес от Симеон Сакскобургготски, в който той поздравява управлението, че се включва в политическия живот и отбелязва, че идеалите, с които е била основана Национална движение „Симеон Втори", са годни и през днешния ден.

Конгресът ни е отдаден освен на бъдещето на Национална движение „Симеон Втори", само че и на България, съобщи пред делегатите съпредседателят на Национална движение „Симеон Втори" Станимир Илчев по време на доклада на активността на партията. „ От нас и от всички наши съидейници по места зависи привеждането на регионалните и общински структури в подготвеност за дейно присъединяване в акциите за парламентарни и локални избори “, разяснява Илчев.

Пред очите ни приключи третото деяние на една окаяна пиеса, сподели той. Според него Народното събрание е демонстрирало всички етапи на парламентарната мъка. „ От измъчения избор на ръководител до упования провал на третия мандат “, добави съпредседателят на Национална движение „Симеон Втори". По думите му в страната нарастват неравенствата, корупцията и несигурността.

Станимир Илчев уточни, че Национална движение „Симеон Втори" е управлявало в рисков интервал и е трябвало да извърши две национални цели – участието в Европейския съюз и НАТО. „ Ние тогава поехме отговорност за това “, добави той.

Според Соломон Паси Национална движение „Симеон Втори" е завещала влизането на България в Шенген и еврозоната, само че все пак тези две цели не са изпълнени. Той прикани партията да се не лимитира единствено до тези две цели и да направи по този начин, че България да стане част от Г-20.

Национално придвижване за непоклатимост и напредък (НДСВ) е демократична партия, основана през 2001 година като Национално придвижване „ Симеон Втори “ след завръщането на Симеон Сакскобургготски дефинитивно в България. 

На 6 април 2001 година в София, в резиденция „ Врана “, на конференция Сакскобургготски афишира, че ще взе участие в идните парламентарни избори отпред на Национално придвижване „ Симеон Втори “ „ за нов морал в политиката и за нови стопански решения, с нови хора, като движеща мощ “. На конференцията той заявява: „ Готов съм да предложа скица от стопански ограничения и социално-икономическо партньорство, чрез което не по-късно от 800 дни фамозното българско усърдие и деятелност ще трансформират живота ни “. 

На 8 април 2001 година на учредително заседание в София 614 души основават Национално придвижване „ Симеон Втори “. За водач на придвижването единомислещо е определен Симеон Сакскобургготски. 

На 6 април 2002 година в зала 3 на НДК са признати програмните документи - Устав и Декларация за главните полезности на Национална движение „Симеон Втори". Симеон Сакскобургготски е определен за ръководител на новата партия. На четвъртия конгрес на партията, извършен в Габрово на 18 октомври 2008 година, Национална движение „Симеон Втори" трансформира името си от Национално придвижване „ Симеон Втори “ на Национално придвижване за непоклатимост и напредък. 

На 9 март 2004 година на конференция в София е оповестено основаването на нова парламентарна група от депутати от спорен клуб „ Новото време “ в Национална движение „Симеон Втори". В учредителната платформа на новосъздадената група се показва, че целите ѝ са приемане на законодателни ограничения, осигуряващи оптималната стопанска независимост, минимална бюрократична интервенция в стопанската система и основаване на ефикасна мрежа за обществена отбрана. На 10 март 2004 година в Народното събрание 11 депутати от Национална движение „Симеон Втори" напущат парламентарната група и основават нова парламентарна група „ Новото време “. Инициаторите заявяват, че до няколко месеца ще бъде основана нова партия, която е основана на 10 юли 2004 година в София. За неин ръководител на учредителния ѝ конгрес е определен Емил Кошлуков. От 4 юли 2003 година Национална движение „Симеон Втори" е член на Европейската партия на либералите, демократите и реформаторите и от 13 май 2005 година е член на Либералния интернационал.

На парламентарните избори на 17 юни 2001 година придвижването взе участие с регистрацията на Движението за национално възобновление „ Оборище “ и Партията на българските дами, защото партията няма правосъдна регистрация. Коалицията Национално придвижване „ Симеон Втори “ (НДСВ) печели изборите с 42,74 % от гласовете на гласоподавателите, получавайки 120 мандата в 39-ото Народно заседание. Сформирано е съдружно държавно управление дружно с  Движението за права и свободи (ДПС), отпред със Симеон Сакскобургготски като министър-председател. Правителството поставя клетва на 24 юли 2001 година. 

На парламентарните избори на 25 юни 2005 година Национална движение „Симеон Втори" получава 19,88% от гласовете на гласоподавателите и 53 мандата. Партията е втора политическа мощ след Коалиция за България, която получава 34,18% (82 места). На парламентарните избори на 5 юли 2009 година Национална движение „Симеон Втори" получава 3,02 % от гласовете и остава отвън Народното събрание. На 6 юли 2009 година ръководителят на партията Симеон  Сакскобургготски подава оставка. 

На 28 ноември 2009 година на петия ексклузивен конгрес Христина Христова е определена за нов ръководител на партията. Кандидатурата ѝ е подкрепена от 404 делегати от гласувалите 717. Тя подава оставка на 22 юни 2013 година, откакто за повторно партията губи на парламентарните избори на 12 май 2013 година, получавайки още по-нисък резултат от изборите през 2009 година - 1,6%. 

Антония Първанова е определена за ръководител на Национална движение „Симеон Втори" на седмия конгрес на Национална движение „Симеон Втори" на 27 октомври 2013 година с гласовете на 343 от 656 делегати. На осмия ексклузивен конгрес на Национална движение „Симеон Втори" през 2015 година  са определени трима съпредседатели на партията - Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Събев. На парламентарните избори на 26 март 2017 година Национална движение „Симеон Втори" не взе участие, а на парламентарните избори на 4 април 2021 година Национална движение „Симеон Втори" не е записана, защото показва 2230 подписа на представляващите партията, при нужни 2500.

Национална движение „Симеон Втори" е взела участие два пъти в ръководството на страната. Първия път е след парламентарните избори на 17 юни 2001 година Сформирано е съдружно държавно управление дружно с Движението за права и свободи (ДПС) отпред с водача на партията Симеон Сакскобургготски, който е определен за министър-председател. Правителството поставя клетва на 24 юли 2001 година. По време на мандата на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" България се причислява към НАТО и Европейския съюз. На 21 ноември 2002 година България получава покана да се причисли към Организацията на Северноатлантическия контракт, на срещата на високо ниво в Прага, Чехия. Две години по-късно, на 29 март 2004 година, министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва на американския държавен секретар Колин Пауъл във Вашингтон ратификационния документ за присъединение на страната към НАТО. От този миг България става пълновръстен член на НАТО. На 1 и 2 април в Брюксел, Белгия, министърът на външните работи Соломон Паси взе участие в гала в Главната квартира на пакта по случай присъединението на седемте нови страни членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения). 

На 25 април 2005 година в Люксембург е подписан Договорът за присъединение на България към Европейския съюз. Под документа се подписват президентът Георги Първанов, министър-председателят Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. На 11 май 2005 година Договорът е утвърден от Народното събрание на България. Влиза в действие на 1 януари 2007 година. 

За повторно партията взе участие в ръководството на страната в образуваното съдружно държавно управление с мандат на Движението за права и свободи (ДПС), което поставя клетва на 16 август 2005 година. В държавното управление с министър-председател Сергей Станишев вземат участие Коалиция за България, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, които разполагат в Народното събрание с болшинство от 169 депутати. В качеството си на водач на Национална движение „Симеон Втори", Сакскобургготски взе участие в образувания Политически съвет на ръководещата коалиция (БСП, Национална движение „Симеон Втори", ДПС), който разисква и приема решения по значими за политиката и стопанството на страната въпроси. Тройната коалиция ръководи до 27 юли 2009 година. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР