Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) е

...
Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) е
Коментари Харесай

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) е открило, че 7 души са били подслушвани нелегално през 2021 година

НБКСРС заяви в собствен отчет, че е завършило 246 преписки и е открило, че във връзка с 7 души са били употребявани непозволено СРС, за което са известени способените държавни институции. 

За 2021 година в Националното бюро са постъпили 142 сигнала от жители с изказвания, че по отношение на тях са прилагани непозволено СРС. Институцията се е самосезирала във връзка с 149 лица, като са прегледани общо 291 преписки. Проверките по 28 преписки не престават и през 2022 година

12 от постъпилите сигнали в НБКСРС не са отговаряли на разпоредбите за работа на бюрото и след разглеждането им е било взето решение да не се извършват инспекции, за което жителите са били известени.

141 от инспекциите са свързани с лица от митингите против държавното управление на Бойко Борисов и против основния прокурор Иван Гешев от лятото на 2020 година От тях 128 са завършили, останалите 13 не престават. От отчета не излиза наяве дали всред тях са седемте души, които са били обект на нелегално подслушване.

От общия брой на постъпилите сигнали - 65 са били от лица, показали данни, че във връзка с тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии или участници в митингите през лятото на 2020 година, както и от лица във връзка изнесените в медиите изказвания.

„ Предстои да бъде взето решение за известяван на засегнатите ", пишат от институцията, която ревизира сигнали и работи за това да не позволява следене от страна на страната.

През юли 2021 г. Софийската градска прокуратура приключи следствието дали е имало нелегално подслушвани политици и протестиращи по време на демонстрациите против кабинета " Борисов 3 " и основния прокурор. Заключението ѝ беше, че в ДАНС, Министерство на вътрешните работи и ДАТО не са открити доказателства за използване на специфични разследващи средства във връзка с претенденти за народни представители и на представители на политически партии.

От прокуратурата оповестиха, че са ревизирали всички претенции за използване на СРС, като са се самосезирали по изказвания на политици, че по време на протестите били подслушвани всеобщо протестиращи. Прекратената инспекция обаче докара до подозрения сред представителите на тогавашната съпротива.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР