Национално спиране на електрозахранването в Нигерия след срив на електрическата мрежа

...
Пълният колапс на системата“ доведе до масови прекъсвания на електрозахранването
Коментари Харесай

„Пълният колапс на системата“ доведе до масови прекъсвания на електрозахранването в Нигерия, най-голямата икономика в Африка.

Прекъсването в четвъртък засегна всичките 36 щата на Нигерия и нейната столица Абуджа.

Мрежата се срива многократно и не беше ясно кога захранването ще бъде възстановено.

Компанията за разпределение на електроенергия Enugu, която доставя електричество на югоизточна Нигерия, излезе с изявление, обявявайки „пълен срив на системата“.

„Поради това развитие... ние не можем да предоставяме услуги на нашите клиенти“, каза говорителят на компанията Емека Езех.

Производството на електроенергия падна до нула рано в четвъртък и се повиши до 273 мегавата (MW) до 10:30 GMT, доста под средната дневна стойност от 4100 MW, показват данни от Преносната компания на Нигерия.

„Електроснабдяването ще бъде възстановено веднага щом националната мрежа бъде отново захранвана“, се казва в изявление на компанията за разпределение на електроенергия Кадуна, която доставя електроенергия на части от Северна Нигерия.

Мрежовото захранване е хаотично в Нигерия, основен производител на нефт и газ, което принуждава домакинствата и фирмите да използват дизелови и бензинови генератори.

Въпреки това, цените на бензина и дизела се повишиха повече от два пъти тази година, след като правителството прекрати десетилетните субсидии и много домакинства и фирми изпитваха затруднения да намерят алтернативен източникσ на енергия.

През 2022 г. мрежата на Нигерия се срива най-малко четири пъти, за което властите обвиниха технически проблеми.

Нигерия разполага с 12 500 MW инсталиран капацитет, но произвежда около една четвърт от тях.

Президентът Бола Тинубу обеща да подобри доставките, като позволи на правителствата на щатите да строят свои собствени електроцентрали в опит да помогнат за стимулиране на бавния икономически растеж.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР