Национално представително проучване за bTV сочи, че 60% от българите

...
Национално представително проучване за bTV сочи, че 60% от българите
Коментари Харесай

Фермата 4 сблъсква и обединява българи от цял свят

Национално представително изследване за bTV сочи, че 60% от българите имат родственик или непосредствен другар, който живее в чужбина

Повече от половината от популацията на България е наранено от емиграцията, сочат данни от национално представително изследване за bTV, извършено от Kantar TNS през август особено за новия сезон на Фермата: Съединение.

Резултатите от проучването бяха оповестени на медийно събитие във връзка старта на четвъртото издание на най-позитивното риалити, което стартира на 7 септември по bTV и ще се излъчва всяка неделя от 20 часа и от понеделник до петък от 21 часа.

В шоуто влизат 21 българи, от които половината са избрали да градят живота си в чужбина, а другата половина – да останат в родината си. Сред всички тях са известни персони, които за първи път вземат участие в риалити шоу – олимпийският медалист Йордан Йовчев, лекоатлетката Ваня Стамболова, предприемачът Ивайло Караньотов и вокалистът на Д2 Деян Каменов – Дидо.

Фокусът на идния сезон под мотото Съединение е допустимо ли е обединяването на всички българи, без значение къде са избрали да живеят, в името на по-доброто бъдеще за родината. С всяко последващо издание Фермата набира известност измежду от ден на ден българи отвън страната, като за този сезон аплайваха рекордните над 4000 сънародници в чужбина.

Според интервюираните в изследването, поръчано от bTV, главните аргументи за емиграцията са по-доброто възнаграждение на труда зад граница, постигането на по-добър стандарт на живот, по-добро обучение и реализация за децата.

Около 33% от интервюираните споделят, че околните им са емигрирали, с цел да натрупат спестявания и да оказват помощ на фамилиите си тук. Едва към 15% от българите с близки в чужбина считат, че има възможност те да се завърнат, само че имат вяра, че по-добре платената работа (за 50%) и носталгията (за 38%) биха стимулирали околните им да купят еднопосочен билет за родината.

Резултатите от проучването сочат още, че по-добрият стопански и обществен климат, в който живеят емигрантите, не ги прави по-малко заинтригувани и ангажирани с публичния живот в България, а в противен случай – господства мнението, че българите емигранти в по-голяма степен от сънародниците им у нас, се включват в публични дела за страната и способстват за просперитета й.

„ На всички тези заключения се основават и безконечните разногласия сред емигранти и българи, останали тук – кой милее повече за България и изменничество към родината ли е да я напуснеш. Очакваме тези полемики да се състоят в новия сезон на Фермата “, разяснява Маргарита Александрова, програмен шеф на bTV Media Group, на конференцията, която алегорично се организира на Терминал 2 – мястото, където българите изпращат и посрещат околните на сърцето си хора.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР