Национално-представителните организации на работодателите - Асоциацията на индустриалния капитал в

...
Национално-представителните организации на работодателите - Асоциацията на индустриалния капитал в
Коментари Харесай

И работодателите излизат на протест заради високите цени на горивата и тока

Национално-представителните организации на работодателите - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът за стопанска самодейност излизат на митинг. Той ще се проведе на 18 май от 12 до 17 часа пред Министерския съвет. По-рано същите организации изразиха в декларация своята поддръжка за " справедливите претенции на представителите на транспортния бранш ". Припомняме, че превозвачите също отложиха на 18 май плануваният за през днешния ден втори следващ народен митинг. 

Протестът на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ е под наслов " За сигурна сила на налични цени ". Работодателските организации показват, че стачкуват заради няколко аргументи: цените на горивата и ел. силата доближиха непостижими за преобладаващата част от небитовите консуматори нива; и второ - по ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки минал ден изяжда приходите на всеки български жител. 

" Държавата си разреши да третира бизнеса, от чиито налози се устоя, като бедняк, чакащ подаяния. Не държавните служители, а ние сме страната! Защото страна без кредитоспособен и разрастващ се бизнес, без работни места и без налози не може да съществува – извънредно време е това да бъде осъзнато! Широко прокламираните „ ограничения “ в поддръжка на бизнеса в действителност са в пъти по-малко от обявяваните и са извънредно незадоволителни, ненавременни и неефективни. Бизнесът не желае помощи – бизнесът желае спокойна среда, в която самичък да си изкарва парите, да поддържа работни места и да основава богатства. Бизнесът желае сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подобаващи ограничения на това, което е надвзетото при източника - предприятията и хората ", пишат още работодателските организации. 

Те акцентират, че в продължение на съвсем една година нито едно държавно управление не е чуло ясните прогнози, причини и оферти на бизнеса. " Тази управническа глухота докара стопанската система ни до актуалното безизходно положение. Тази управническа глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето мъчно ще можем да се оттласнем, в случай че продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове ", допълват от АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ. 

Национално представителните организации на работодателите  упорстват за: 
Удължаване на механизма за обезщетения за свръхвисоките цени на ел. силата до тогава, докато е належащо: Компенсация в размер на 75% от разликата сред средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при потребление на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, образуван от свръхпечалбите на производителите на сила.Разликата сред цената на газа при потреблението на медиатори и цената на газа, която бихме получили по формулата в дълготрайния контракт с " Газпром износ ", да бъде поета като отплата от бюджета.Разработване и използване на механизъм за гарантиране на дълготрайно предложение на ел. сила, природен газ и петролни артикули на налични цени.Програма за преодоляване на инфлационните процеси и възобновяване на веригите на доставки.
В случай на несъблюдение на горните претенции, работодателските организации приканват за оставка на държавното управление

Нашият митинг не е политически , прецизират те в писмото си до медиите. Нашият митинг е за спасяване на българската стопанска система, прогнозируемост и конкурентоспособност, спасяване на работните места и приходите, намаляване на темповете на инфлацията, спиране на обедняването на нацията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР