Национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите

...
Национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите
Коментари Харесай

Бизнесът: Спрете с апокалиптичните твърдения за еврото и исканията за референдум

Национално представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите в България показват цялостна поддръжка на решението на Народното събрание, съгласно което страната ни ще излезе от присъединяване във валутно-курсовия механизъм, в случай че бъде препоръчан друг от настоящия курс на лв. към еврото. По подобен метод техническите промени в член 29 на ЗБНБ, поискани от ЕЦБ в хода на водените договаряния, отстраняват последната официална юридическа спънка пред влизането в ERM II и ЕЗ (еврозоната).

Това се споделя в декларация на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), сплотяваща четирите водещи работодателски организации в страната, препоръчана във връзка " редица отрицателни реакции в публичното пространство по отношение на измененията в Закона за Българска народна банка (ЗБНБ), предвиждащи от датата на присъединяване на България в механизма на обменните курсове (ERM ІІ) формалният курс на лв. към еврото да бъде приравнен на контрактувания ", според текстове от към този момент споменавани в други изявления, а към този момент и във Валутния закон, резолюция на Европейския съвет от 1997 година и съглашение сред ЕЦБ и централните банки на страните членки отвън еврозоната от 2006 година

Разумният и на практика безалтернативен излаз от Паричния съвет посредством приемане на еврото при настоящия валутен курс е заявен по безапелационен метод в редица публични документи, измежду които подписаното съглашение сред Министерски съвет и Българска народна банка от 2004 година за въвеждане на еврото в България, акцентират от АОБР.

В тяхната декларация се упорства да се преустановят " спекулациите и насаждането на негативизъм и апокалиптични упования измежду нашите съграждани ". Според работодателите, на жителите е належащо да бъде предоставяна " навреме налична и способена информация за идващите стъпки при осъществяване на проекта за присъединение към ЕЗ ". Както и да бъдат те информиране навреме и правдиво за " предстоящите резултати и резултатите от преговорния развой по присъединението на страната ни към в ERM II и ЕЗ ".

По този метод ще бъде усъвършенствана общата осведоменост и поддръжка на цялото общество за тази стратегическа национална цел, безапелационни са от АОБР.

В същото време от организацията уверено възразяват срещу " опитите за манипулиране на публичното мнение посредством начинания за осъществяване на лишен от претекстове референдум ". Такъв референдум би бил " несъответен с Договора за присъединение към Европейски Съюз, който дава съответни права, само че и задължава изрично Р България да схване еврото и се присъдени към паричния съюз в сходство с постигнатата договореност ".

От бизнес средите показват подготвеност да бъдат включени в договарянията по присъединението на страната ни към в ERM II и ЕЗ, " с цел да може бързо и правдиво да доближава информацията до всички жители, които представляваме. По този метод е допустимо дружно да подобрим осведомителната среда и експертизата, до която има достъп цялото общество по тематиката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР