Национално представителните организации на хора с увреждания не са съгласни

...
Национално представителните организации на хора с увреждания не са съгласни
Коментари Харесай

Новата концепция за реформа в ТЕЛК-овете – защо засегнатите са против

Национално представителните организации на хора с увреждания не са съгласни с новата идея за промяна на реформиране на експертизата на работоспособността.

Тя беше импортирана в Народното събрание от обществения министър на 31 октомври. Според нея ще има две комисии – едната ще е здравна и ще дефинира увреждането, а другата ще е към Национален осигурителен институт и ще прави оценка работоспособността на всеки болен. Така ще се взема решение кой да получи инвалидна пенсия и кой да бъде ориентиран да си търси подобаваща работа. Решенията на комисиите към Национален осигурителен институт ще важат до пет години. Целта на предложенията е да се ускори контролът над отпусканите инвалидни пенсии.

Отдавна чакаме промяната в ТЕЛК, само че в никакъв случай не сме се съгласявали на това, което е препоръчано – делене на експертизата на две комисии, разяснява в предаването „ Тази заран “ по bTV Адриана Стоименова – Стефанова, която е представител на такава организация. Нашето предложение е основаването на мултидисциплинарна комисия, която да прави оценка био-психо-социален модел на едно лице, уточни тя.

Внесената в Народното събрание идея не регистрира нашето предложение, уточни различен представител на организациите – Веска Събева. Тя добави, че са в контакт с Обединени патриоти и са поискали среща и с другите парламентарно показани групи, „ с цел да можем да разбираем. Защото това е доста комплицирана материя. Промяната в ТЕЛК ще засегне всички хора, освен тези в работоспособна възраст, ще засегне и децата, и хората в следпенсионна възраст “, уточни тя.

В срещи със обществения министър и вицепремиера Валери Симеонов ни споделиха, че е допустимо за работещите хора изцяло или процентно да отпадне пенсията , уточни Стоименова – Стефанова. Ние сме срещу оценка на работоспособността по документи в Национален осигурителен институт, добави тя. Настояваме да има надзор, предложили сме представител на Национален осигурителен институт да влезе в тези сложни комисии, да се вкара електронното здравно досие, което да наблюдава дали едно лице се лекува, по какъв начин, къде, с цел да може да има бистрота при определяне на неговата понижена функционалност.

Не отхвърляме, че има подправени ТЕЛК-ове, само че цифрата, която се носи в общественото пространство, е безусловно погрешна , уточни Събева. В неофициални диалози ни споделиха, че са към 5% тези, които са с непозволено издадени ТЕЛК-ове. Не виждам по какъв начин от 5% ще се съберат 1,6 милиарда

Ако се прави някаква промяна, да се направи такава, че и хората с увреждания, които погрешно търпят наказания и обиди за това, че са подправени, да могат да излязат на ярко и да бъдат спокойни, че могат да си намерят и работа, прикани тя.

Пенсията, която получават хората с увреждания, е по отношение на поддържане на техния здравен статус – за нужната поддръжка, с цел да стигат до работното си място, за нужната рехабилитация, изясни Стоименова – Стефанова. Тя уточни и че работещите хора с увреждания работят по националните стратегии за поощряване на заетостта, където заплатите са минимални . Отделно в дребните обитаеми места намирането на работа на такива хора е извънредно мъчно. Отново по неофициални данни на Национален осигурителен институт пенсията за хора с увреждания е приблизително към 200 лева

Събева уточни, че „ обществената система не е задоволително подготвена, не е създадена по този начин, че да поеме това, което ще отпадне като пенсия “.

Вижте целия диалог във видеото, както и терзанията на един работещ човек с увреждане: --> По неофициални данни сред 5 и 10% от всички хора с увреждания работят. С готвените промени обаче даже те ще бъдат ощетени. Ако промяната стане факт хората с увреждания са подготвени да стачкуват.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР