Националният военноисторически музей събира послания от българи на Стената на

...
Националният военноисторически музей събира послания от българи на Стената на
Коментари Харесай

Националният военноисторически музей събира послания от българи на Стената на Независимостта

Националният военноисторически музей събира послания от българи на Стената на Независимостта
Стена на Независимостта сътвори Националният военноисторически музей във връзка отбелязването на 110-та годишнината от оповестяването на България за самостоятелна, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес музеят работи с вход свободен и наред с достъпа до своята непрекъсната и външна експозиция, и двете краткотрайни изложения – „ Враг/Приятел “ и „ Малкият човек в огромната война “, отдадена на елементарния човек през Първата международна война предложи и доста изненади на своите посетители.

„ Специално за деня на Независимостта създадохме стена на независимостта, на която всеки клиент може да остави своето обръщение и да потърси отговор на въпросите дали е значима независимостта от 1908 година, какво в действителност ни прави самостоятелни и какво ни носи тя 110 година по-късно. Посланията ще бъдат непокътнати и ще бъдат съхранени като част от архивите на музея ”, съобщи за БГНЕС шефът на „ Връзки с обществеността ” в музея Деяна Костова.

Освен да напишат своето обръщение, посетителите гледаха и филмите „ Независима България “ на Огнян Сурдолов и „ Фердинанд Български" на проф. Светослав.

„ В този празничен ден наследницата на генерал-майор Стефан Паприков – Зоя Паприкова отвори персоналния си фонд и извади от него няколко оценки и фотоси. Избрахме да покажем тази персона, тъй като той остава някак си в сянка на другите членове от кабинета на Александър Малинов, а в действителност той е външен министър при оповестяването на независимостта и основна фигура в дипломатическата ѝ отбрана по-късно, което е от голямо значение ”, изясни Костова.

Тя добави, че посетителите са видели държавния щемпел на Княжество България, най-високото отличие на Царство България – медал „ Св. Равноапостоли Св. св. Кирил и Методий", униформата на цар Фердинанд I, револвера „ Браунинг “ и част от оценките на военния министър на войната генерал-лейтенант Данаил Николаев.

Сред посетителите срещаме 70-годишната Зоя Богданова, която с внучката си за първи път посещава музея.
 Днес музеят работи с вход свободен и наред с достъпа до своята непрекъсната и външна експозиция, предложи доста изненади на своите посетители. Днес музеят работи с вход свободен и наред с достъпа до своята непрекъсната и външна експозиция, предложи доста изненади на своите посетители. / БГНЕС
„ Внучката ми би трябвало да се запознае с историята, сегашното и бъдещето на страната. Трябва да обичаме страната си. Надявам се, че страната ни е самостоятелна през днешния ден. Откакто съм се родила, постоянно съм се гордяла, че съм българка “, съобщи Богданова.

55 години по-младият Кристиян Шуков, който е от Смолян, също за първи път влиза в музея.

„ Трябва да се гордеем, че сме българи, само че освен на празници, а и през останалото време. Много хора не оценяваме това, което имаме. Независимостта е независимост. Аз се гордея с историята и предишното, поради това, за което са се борили предците ни ”, сподели ученикът и прибавя, че е останал мощно впечатлен от оръжията, развиването на българската униформа и машините.

За 10-годишната Раяна Василева днешният ден е като всеки различен, само че няма самообладание да научи повече за 22-ри септември. На стената тя е написала, че обича България.

„ Аз обичам България, тъй като тук има доста монументи, празници, тъй като тук е моето семейство и тъй като е прелестна “, съобщи с грейнали очи дребното момиче. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР