Националният военноисторически музей отваря нова колекционна зала по повод 107-ата

...
Националният военноисторически музей отваря нова колекционна зала по повод 107-ата
Коментари Харесай

НВИМ посреща 107-ата си годишнина с нова колекционна зала

Националният военноисторически музей отваря нова колекционна зала във връзка 107-ата годишнина от основаването си, която в интервала 5 - 9 юли може да бъде прегледана гратис.

В новото музейно пространство могат да се видят експонати от сбирката „ Битови движимости и снаряжение “. Те са свързани с офицерския обичай от 19-и и 20-и век и ежедневния и формалния живот на Двореца. Сред любопитните експонати са артефакти, нетипични за един боен музей, като сервизи за хранене от сребро и порцелан, жардениери, свещници и голям брой изящни предмети от бита, основани от известни европейски компании, някои от които съществуват и до през днешния ден.

Снимки: Българска телеграфна агенция















Част от движимостите показват най-ранния интервал на ръководството на първия български княз – Александър I, и са дарени на Музея след неговата гибел от брачната половинка му графиня Йохана декор Хартенау, други са принадлежали на Софийското офицерско заседание, а трети са употребявани от шефските полкове – 9-и пехотен пловдивски на Н. Ц. В. Клементина полк и 2-ри конен на Н. Ц. В. Мария Луиза полк.















Експозиционното пространство се добавя от истински графики на Владимир Димитров – Майстора, Борис Денев, Никола Танев, Петър Морозов от интервала им на военни художници, както и от редки пощенски картички.














Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР