Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 150-ата годишнина от гибелта

...
Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 150-ата годишнина от гибелта
Коментари Харесай

НВИМ отбелязва 150-та годишнина от гибелта на Апостола със свободен вход днес и утре

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще означи 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата с вход свободен за непрекъснатата си хронологична и външна експозиция през днешния ден и на следващия ден. Това осведомят от НВИМ в своята фейсбук страница.

Посетителите ще имат опцията да извървят всеки по своему пътя към Левски на мястото, където се съхраняват най-вече достоверни негови персонални движимости. Чрез промяна на част от експозиционното пространство, НВИМ ще напомни по ексцентричен метод живота и революционната активност на Апостола и ще ангажира публиката с осмислянето на неговото духовно завещание.

Посетителите ще си напомнят и най-ценния му завет - словото, пресъздало идеала му за независимост. Думите, записани в неговите писма, летописът на живота му и историята на съхранените негови движимости ще съпровождат посетителите по Пътя към Левски, с цел да ги отведат до витрината с косите, съхранени от майка му, кръстчето, харизано от вуйчо му, тасчето за вода и персоналния му револвер.

Инициативата " Пътят към Левски " приканва публиката посредством загатна за една от най-светлите персони в българската история да усети по какъв начин веригите могат да се трансфорат от знак на робството в въплъщение на устрема към независимост и да осмисли по какъв начин делото и концепциите на Апостола на свободата отекват в нас през днешния ден, показват от НВИМ.

По традиция екипът на музея е подготвил изненада за най-малките си другари. Те ще имат опцията да се включат в играта " Тайна поща ", в която ще дешифрират скрити известия, осведомят още от културната институция. Първите 100 от децата, които открият посланието на Левски до тях, ще получат премия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР