Националният статистически институт ще предоставя на всички български общини безвъзмездно

...
Националният статистически институт ще предоставя на всички български общини безвъзмездно
Коментари Харесай

Нова методика за такса смет: Ще плащаме толкова, колкото цапаме

Националният статистически институт ще дава на всички български общини безплатно детайлна статистическа информация, създадена от Преброяването на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година Информацията е нужна на общините за създаването на бъдеща методика за пресмятане размера на такса " битови боклуци “. Това е записано в рамковото съглашение, подписано през днешния ден от ръководителя на Национален статистически институт доцент доктор Атанас Атанасов и изпълнителния шеф на Националното съдружие на общините в Република България Силвия Георгиева, оповестяват от Национален статистически институт, цитиран от.

Те обясниха, че на база на съглашението общините ще получават публични данни за всички жилищни здания, жилищата в тях, броят на семействата и членовете на семействата, ползватели на услуги, като няма да бъдат предоставяни имена или други самостоятелни данни за лицата. Получената информация е нужна на общините, с цел да могат да разработят нова методика за пресмятане на размера на такса " битови боклуци “, която да влезе в действие от 2025 година

" Подписването на това съглашение е вследствие на дългогодишната взаимна работа сред Национален статистически институт и НСОРБ. При всички преброявания до момента ние работим в самобитна симбиоза – и двете страни имат взаимна изгода, а общият резултат от активността ни е потребен за цялото общество. “ – означи доцент Атанасов.

Силвия Георгиева акцентира, че общините имат още доста работа до достигането на финален резултат. " Днес ние вършим още една стъпка към смяната в метода на пресмятане на такса " битови боклуци “ и сме уверени, че с правилната и точна статистическа информация, която получаваме, по-лесно ще можем да създадем прецизни калкулации за всяка община. “ – добави тя.

Следващата стъпка е кметовете на общини да сключат районни съглашения със съответното Териториално статистическо бюро, в което да регламентират съответните данни, които ще им бъдат нужни. По този метод общините ще получат безплатно нужната им информация за ползвателите на услуги.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР